друкувати


"Імя Расії" – фіно-угорське, грузинське чи гебрейське?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-11 05:52:59

Величним "русскім" стане чувасько-марійський або грузинсько-осетинський терорист? Проєкт "Імя Расії. Історічєскій вибор-2008", організований телеканалом "Расія", Інститутом російської історії РАН і фондом "Общєствєнноє мнєніє", може завершитися скандалом.

Мешканці 1/6 вже віддали близько 1,3 млн голосів за найвеличнішого "русского". Абсолютна більшість державних, культурних та громадських діячів Московії-Російської Імперії-СССР-РФ мали не великоруське походження, тому організатори конкурсу за аналогією британського конкурсу "Величних британців" у Російській Федерації, обрали назву "Ім’я Росії".

Яким же виявиться це ім’я? Поки що на нього претендують грузин, єврей та чуваш. Перші місця в інтернет-голосуванні на сайті namesofrussia.ru займають Іосіф Віссаріоновіч СТАЛІН (ДЖУГАШВІЛІ) і Владімір Ілліч ЛЄНІН (УЛЬЯНОВ-БЛАНК).

Про національність першого існують суперечки, але побутують дві версії – грузин або грузин/осетин. А от ЛЄНІН може внести у конкурс свою, фіно-угорську, лепту. Відомо, що матір комуністичного злочинця – вихрещена єврейка Марія Алєксандровна БЛАНК, про походження батька складено чимало легенд. Наразі вважається, що батьків рід йде від калмиків СМІРНОВИХ та чувашів УЛЬЯНОВИХ (точніше – УЛЬЯНІНИХ).

У 20-х роках під час на хвилі "демордовізації" біографії Вождя його проголосили калмиком. Основа "калмицької версії" має глибоке історичне коріння – в період Визвольної війни 16 сторіччя марійські "польові командири" закликали на Лісовий Престол кількох калмицьких принців. Сорокорічна "череміська війна" закінчился фізичним винищенням 50% населення Марій Ел. Загинули і марійські монархи калмицького роду. Так Ілья УЛЬЯНОВ став калмиком, а по суті нащадком калмицьких принців Марій Ел – популярна версія "Лже-Димітріїв".

Владімір БЛАНК-УЛЬЯНІН-СМІРНОВ поєднав у собі багато крові і саме він може стати "Імєнєм Расії". Цікаво, що на перших місцях – нащадок українських євреїв Владімір ВИСОЦЬКИЙ.

На першому етапі, що проходив з 8 травня по 12 червня 2008 року, представники Інтернет-спільноти визначили 50 кандидатів з 500, відібраних Інститутом російської історії РАН, повідомляло ВВС. Серед них - 15 глав держави, стільки ж письменників і діячів мистецтва, 7 полководців, 6 учених, 5 політичних, громадських і релігійних діячів, а також космонавт Юрій ГАГАРІН, футболіст Лєв ЯШИН і легендарний фіно-угорський персонаж Ілья МУРОМЄЦ. Загалом історичних фігур – 51, оскільки ще одного фіно-угра Кузьму МІНІНА і Дмітрія ПАЖАРСКАГО зарахували за одну особу.

Автор: Антон ВИШНЕВСЬКИЙ
Обговорити на форумі