друкувати


Що чекати Україні від Обами

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-06 12:14:35

Позавчора Сполучені Штати за безпрецедентної активності виборців визначилися з кандидатурою свого 44-го президента, й підсумком 20-місячної президентської кампанії п’ятий в історії США темношкірий сенатор Барак-Гусейн Обама став першим темношкірим президентом США.

Вчора з цього приводу тішилися не тільки в Нью-Йорку, де десятки тисяч його прихильників паралізували рух на Мангеттені, а й у далекій африканській Кенії, звідки батько нового президента, який свого часу приїхав з Кенії до США вивчати економіку. Мати, біла американка Стенлі-Енн Дангем, вивчала антропологію. Але батьки розлучилися, коли Баракові було лише два роки. Батько згодом повернувся назад до Кенії, а мати, з якою залишився син, знову вийшла заміж — і цього разу теж за екзотичного іноземця — студента-індонезійця. Після чотирьох прожитих в Індонезії років Барак у 1980-му повернувся до США. Вивчившись у Колумбійському та Гарвардському університетах, він дев’ять років працював у Чикаро в адвокатській компанії, що спеціалізувалася на захисті громадянських свобод, і паралельно викладав конституційне право в Чиказькому університеті. Велику політичну кар’єру розпочав у 1996 році, коли був обраний до сенату штату Іллінойс від Демократичної партії. 2004 року він опинився в сенаті конгресу США. Обама одружений, має двох дочок.

Як політика нового американського президента може відбитися на Україні?

Під час президентської виборчої кампанії про Україну не раз згадували. Причому під час першого туру дебатів виявилася необізнаність Б. Обами в українських справах. Хоч він уже відвідував Україну в 2005 році й високо оцінив нашу Помаранчеву революцію, однак на початку дискусії щодо Центрально-Східної Європи до слова «Україна» Обама додав визначений артикль, що не застосовується до назв держав, а лише для позначення колоній чи залежних територій. Оте «the Ukraine», яке пролунало з його вуст, викликало обурення української спільноти в Америці. Тож надалі Обама виправив свою помилку, «повернувши» українцям у наступних промовах незалежність.

Коментуючи вислови про Україну під час президентської кампанії в США, старший науковий співробітник Атлантичної ради США А.Каратницький зазначив, що обидва кандидати мали розуміння геополітичної ролі України як незалежної держави й небезпеки агресивної зовнішньої політики Росії, що вимагає від Європи та США зважених дій задля підтримки суверенітету й територіальної цілісності України. Тому Обама, як і Маккейн, підтримав надання Україні ПДЧ та її майбутнє членство в НАТО. Стосовно ж політики Москви Обама під час теледебатів зазначив, що «вже не існує СРСР, але вони (росіяни) усе ще мають націоналістичні імпульси, що становить велику небезпеку». Ще раніше в своїй книзі «Зухвалість надії» (The Audacity of Hope) Б. Обама писав, що «залежність України від російських енергоресурсів загрожує її майбутньому». Тож новий американський президент, якого консультували з зовнішніх питань колишні держсекретарі США (тобто міністри закордонних справ) М. Олбрайт і В. Крістофер та інші високопоставлені чиновники, добре розуміє природу проблемних питань у російсько-українських відносинах.

Але назагал післявиборні зовнішньополітичні орієнтири США, які формує величезна команда висококваліфікованих експертів, навряд чи зазнають суттєвих змін, зазначає немало як зарубіжних, так і українських знавців.

Автор: Петро ПАРИПА, Галичина
Обговорити на форумі