друкувати


Врятувати гривню рядового українця

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-05 09:45:21

Причина знецінення гривні на міжбанківському валютному ринку - підвищення попиту на долари в кінці серпня з боку "Нафтогазу України", який викупив близько 1,5 млрд. доларів до 10 вересня (при щоденних обсягах ринку близько 200-300 млн. доларів).

Подібне підвищення попиту при фіксованій пропозиції значно девальвувало гривню й, як наслідок, українські активи, номіновані в гривні.

Цей факт разом із падінням фондового ринку в США викликав масовий вихід західних інвесторів із українських активів і збільшив попит на валюту.

Крім того, населення, яке очікувало девальвації гривні, при перших сигналах до ослаблення національної валюти почало скуповувати іноземну валюту, що спровокувало подальшу девальвацію гривні.

У даний момент процес девальвації гривні дещо уповільнився. Є інформація про те, що в середу, 1 жовтня, НБУ напряму продав значну суму "Нафтогазу" по 4,99 грн./дол., чим пом`якшив тиск на гривню на валютному міжбанку, повідомив він.

Проте, вчора курс гривні на міжбанку впав до позначки 5,2 грн. за долар, а НБУ заявив, що не продаватиме резерви для підтримки курсу гривні.

Для розуміння причин поточної девальвації гривні слід враховувати, що в комерційних банків існують зовнішні боргові зобов`язання на загальну суму близько 35 млрд. доларів.

Значні суми потрібно буде погасити вже в листопаді (банк "Надра" - 230 млн., "Укрсоцбанк" - 200 млн., "Райффайзен Банк Аваль" - 200 млн. доларів). Загалом, українські банки в четвертому кварталі повинні погасити понад 900 млн. доларів зобов`язань, уточнив аналітик. Тому банки утримуватимуть валюту в найближчому майбутньому й не виходитимуть на міжбанк, вважає він.

У експортерів також не все гладко - валютна виручка в третьому кварталі значно знизилася, тому пропозиція валюти на міжбанку з боку експортерів впала. Він зазначив, що низька пропозиція валюти на міжбанку обумовлює високий девальваційний тиск на гривню. Крім того, високий попит на валюту в даний момент є сезонним чинником.

Виходячи з вищесказаного, вважає аналітик, все залежатиме від дій Нацбанку - чи вийде він із інтервенціями на міжбанк. Тоді як Рада НБУ підтримує політику жорсткішого валютного регулювання, керівництво НБУ схиляється до гнучкішої валютної політики. Проте, НБУ протягом жовтня може почати продавати валютні резерви й зміцнювати гривню. Чи відбудеться це вже наступного тижня або до кінця місяця, залежить від рішення окремих осіб у керівництві НБУ.

В короткостроковому періоді долар зміцнюватиметься проти євро. Цьому сприятимуть заходи Федеральної резервної системи США щодо підтримки фінансового сектора й очікування рецесії в Європі в четвертому кварталі 2008 року. Таким чином, девальвація гривні сприятиме її ослабленню по відношенню до іноземних валют, а деяка девальвація євро проти долара - навпаки - зміцненню гривні проти євро. Загальна тенденція на найближчі два тижні - коливання курсу гривні до євро в коридорі 7,00-7,30 грн. і девальвація по відношенню до долара до рівня 5,25-5,30. Як тільки НБУ вийде з інтервенцією на міжбанк, - гривня зміцниться проти євро і долара.

Автор: Михайло САЛЬНИКОВ, аналітик інвестиційної групи "Сократ"
Обговорити на форумі