друкувати


Національно-патріотичні сили визначились у питанні участи у позачергових виборах до Верховної Ради

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-04 01:08:14

30 жовтня 2008 року з ініціативи Організації Українських Націоналістів (революційної) та Організації Українських Націоналістів у Центрі національного відродження імені Степана Бандери відбувся круглий стіл щодо консолідації українських патріотичних сил та участі в позачергових виборах до Верховної Ради України.

У роботі взяли участь повноважні представники ОУН(р), ОУН, ВО Свобода, Центру національного відродження імені Степана БАНДЕРИ, КУНу, ГО Українська справа, Української партії, Братства вояків ОУН-УПА, Товариства політв'язнів та репресованих, Фундації ОЛЬЖИЧА, Жіночого товариства імені Олени ТЕЛІГИ, ВО Тризуб імені Степана БАНДЕРИ, УНА-УНСО, МНК, організації Четверта хвиля та інших.

Учасники круглого столу обговорили нинішню політичну ситуацію, участь національно-патріотичних сил у позачергових виборах народних депутатів та пакет першочергових законодавчих ініціатив патріотичних сил у парламенті. Всі присутні одностайно висловились проти розчинення націонал-патріотичних правих сил у кольорових мегаблоках та відзначили, що у результаті дострокових виборів націоналісти вперше в історії України сформують фракцію у Верховній Раді.

Заступник голови ВО Свобода Андрій МОХНИК схвалив ініціативу ОУНів щодо об'єднання правих сил, виклав позицію партії щодо участі у виборах до парламенту. Андрій МОХНИК: "Усі присутні тут щиро прагнуть побудови національної української держави та добро справи ставлять вище партійних та особистих інтересів. Для всіх зрозуміло, що Свобода має реальні шанси потрапити у парламент. Більше того, наша партія вже об'єднує праве середовище, чільні представники ОУН(р) Олександр СИЧ та ОУН Богдан ЧЕРВАК є в керівництві Свободи. Ми прагнемо не маленької фракції в парламенті, ми хочемо змінити систему влади. У цій боротьбі місця вистачить усім. У перспективі націоналістичні кадри мають посісти посади у керівництві Верховної Ради, Кабінету Міністрів, в міністерствах та в місцевих органах влади. Ми маємо мати свого Президента. Для цього Свободі потрібна підтримка всього національно-патріотичного середовища, як партійного, так і громадського".

Невелика дискусія виникла навколо формату запропонованого об'єднання (підтримка Свободи чи формування нового блоку), край якій поклав народний депутат України Олесь ДОНІЙ, котрий відзначив, що ВО Свобода єдина з правих сил має шанси потрапити у парламент, створення будь-якого альтернативного "правого" об'єднання є безперспективним, а його участь у виборах лише відбиратиме десяті і соті процента голосів у Свободи.

Учасники круглого столу одноголосно ухвалили Звернення до націонал-патріотичних політичних сил та пакет першочергових законодавчих ініціатив патріотичних сил у парламенті.

Автор: Андрій КАТРИН-МИХАЙЛЕНКО
Обговорити на форумі