друкувати


Як Юрій і Роман посварилися на атлантизмі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-04 12:26:35

Роль суспільства в реалізації політики євроатлантичної інтеграції України з’ясовували експерти з цієї проблематики під час інформаційно-просвітницького семінару в Івано-Франківську для лідерів партійних і громадських організацій, представників влади, депутатів і ЗМІ, який провело головне управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій ОДА за підтримки Громадської ліги Україна—НАТО МЗС України та Науково-інформаційного аналітичного центру НАТО Прикарпатського університету (НІАЦ). Головними експертами на семінарі виступили посол Республіки Естонія в Україні Яан Хейн, заступник начальника кафедри міжнародних відносин Національної академії оборони України, член Громадської ліги Україна—НАТО, кандидат філософських наук Сергій Соколов та директор НІАЦ кандидат політичних наук Олег Білоус.

Із самого початку семінар не зміг оминути такого дражливого питання, як розкол українського суспільства на грунті приєднання до НАТО. Як зазначив перший заступник голови обласної ради кандидат педагогічних наук Зеновій Береговський, це сталося передусім через брак інформації про альянс як потенційного гаранта безпеки для нашої держави.

Яан Хейн з цього приводу сказав, що свій шлях до НАТО Естонія пройшла теж із труднощами, їй теж радили обрати т. зв. нейтральний статус, тобто борсатися в невизначеності, як це досі робить Молдова. Але естонці, маючи за плечима сумний досвід 40-х років, коли їх державу через невизначеність політиків щодо системи безпеки анексував СССР, удруге на граблі не наступили і чітко взяли курс на НАТО, до якого й увійшли 2004 року. "Я впевнений, що Україна поділяє європейські цінності, — сказав Я. Хейн. — Тільки шлях у кожного різний, ні в кого він не був легким, щоб стати членом НАТО. Україна врівноважено шукає свій шлях". Щодо різкого поділу українського суспільства стосовно євроатлантизму посол Естонії зазначив, що безвихідних ситуацій не буває, а є лише бездарні люди.

В унісон із виступом Я. Хейна депутат обласної ради Ольга Бабій нагадала про паралелі з історії совєтської окупації Галичини, котра зазнала такої ж сумної долі, як і Естонія. Історична пам’ять про це і є однією з причин того, що переважна більшість галичан підтримує приєднання України до НАТО.

На семінарі заторкнули й актуальне питання набуття Україною Плану дій щодо членства в НАТО в грудні цього року. Якщо київський експерт С. Соколов оцінив наші шанси його отримати, як 10% проти 90%, то заступник голови обласної ради Юрій Романюк, який очолює ГО "Україна—НАТО", скептично підкреслив, що із справи Гонгадзе 2000 року Україна з кожним роком не наближається до НАТО, а, навпаки, віддаляється. А тому він сумнівається, що наша держава не тільки в грудні не приєнається до ПДЧ, оскільки не відповідає критеріям НАТО, а й до президентських виборів 2010 року буде такою ж далекою від НАТО. Головним винуватцем цього представник БЮТ в обласній раді й донедавна головний в області громадський євроінтегратор Ю. Романюк назвав Президента України В. Ющенка.

Але цей несподіваний "євроскептицизм" і винесення українського політичного "роздраю" з нападками на Президента на міжнародний рівень з огляду на присутність посла країни — члена НАТО не сподобалися представникові "Нашої України" Романові Шевчуку, який теж мав запланований виступ, і "пористові" Русланові Коцабі, й вони обидва вголос запротестували, закликаючи повернути заблукалого в політичних з’ясуваннях п. Романюка ближче до теми семінару. Це все, звичайно, закінчилося гострою перепалкою, яка стала "окрасою" семінару в плані скандальності.

Проте посол Естонії в інтерв’ю для газети "Галичина", яке побачить світ у найближчих номерах, не надав цьому прикладові незгуртованості українців перед світом якогось важливого значення. Мабуть, на прикладі київських "розборок" він із таким уже звикся...

Автор: Петро ПАРИПА, Галичина
Обговорити на форумі