друкувати


БЮТ помилився із своїм істинним призначенням, а ПР виявилась неготовою до нової ролі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-03 05:09:20

Політолог Володимир Цибулько (на фото) вважає, що ключовим моментом успіху політичної сили є правильно вибрана роль – або у владі, або в опозиції, а підміна ролей має негативні наслідки. Про це він зазначив у коментарі ГАРТу.

Нажаль, за словами експерта, в силу різних обставин, роль класичної української опозиції надовго за собою закріпила Комуністична партія.

"Але суть в тому, що це не є власне "українська опозиція, - зауважує Цибулько. – Комуністична партія не працює на Україну, а виконує завдання іншої держави".

Разом із тим, на його переконання, найвдалішою, найуспішнішою, найздатнішою опозицією, за всі роки Незалежності, був Рух у свої кращі часи, коли фракцією керував В’ячеслав Чорновіл.

"Це справді була опозиція до екс-компартноменклатури, це була дійсно національна, продержавницька опозиція, - нагадує політолог. – Хоча, тоді і саме поняття опозиції було досить розмите – навіть рухівці у той час були державними функціонерами і працювали у держадміністраціях та були міністрами, але все одно, коли Рух не входив у більшість, він залишався найкласичнішою опозицією".

За останні "пост помаранчеві" роки, як зазначає Цибулько, очевидно, що найкраще з функцією опозиції справлявся БЮТ.

"Блок такого лідерського формату, як БЮТ, в принципі, так і приречений бути найуспішнішою опозицією. І на найближче політичне майбутнє місце такої стабільної державницької опозиції займе саме ця сила", - вважає він.

У той же час, експерт зауважує, що за політологічними канонами, опозиція має бути більш кваліфікована, ніж влада.

"Перебування в опозиції є позитивним моментом для політичної сили – воно мобілізує партійні мізки, - говорить він. – Але, виявилося, що сьогоднішня опозиція, котра представлена Партією регіонів, якраз найменше була готова до цієї ролі".

За його словами, Партія регіонів, хоча і зберігає за собою формальні ознаки опозиції, але поводиться дуже кволо.

"Щоб бути у класичній опозиції потрібно бути дуже спритним і кмітливим, а нинішня опозиція ліниво спостерігає, коли діюча влада наробить помилок, щоб самій зайняти її місце", - пояснює Цибулько.

Крім того, на його думку, перебування в опозиції має бути і натхненням для кадрової, інтелектуальної та ідеологічної ревізії. "Потрібно оновлювати політичну силу, а "Регіони" довели, що не можуть бути справжньою опозицією, оскільки не використали цього шансу оновлення", - зазначає політолог.

Обговорити на форумі