друкувати


Володимир АВДЕЮК: Поняття "опозиція" політиками сприймається, як катастрофічне

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-03 04:47:48

Виконавчий директор Інституту національних інтересів Володимир Авдеюк вважає, що сьогодні парламентарії не виконують своїх завдань ні в ролі влади, ні в ролі опозиції.

"В якомусь сенсі у нас опозиція є. Є плюралізм поглядів. Але вся проблема полягає в тому, що у нас немає ідеологічних партій. Всі партії по своїй риториці є партіями соціального, або популістського характеру. І великої різниці, окрім того, хто є спонсором, між партіями немає. І кожна партія головним своїм завданням, бачить не продуктивність роботи в опозиції, а спосіб якомога швидше опинитись при владі, тобто в кріслі прем’єра, або зайняти таку позицію, яка б дозволяла торгуватись за різні дивіденди, як це сьогодні робить Литвин. Так чи інакше, всі партії приймають участь у правлінні, і задіяні у владі виконавчій, тому що вони є інструментами торгів і розподілу ринків, політичного, економічного, і т. і. Тому опозиції в чистому вигляді, як в європейських державах, або в Америці, у нас немає", - говорить експерт.

Він зазначає, що спроби Тимошенко і Януковича, створити тіньові кабінети, ні до чого не призвели, тому що це не закріплено на законодавчому рівні і вимагає великих витрат.

До того ж , на погляд експерта, люди в тіньових кабінетах повинні працювати професійно, демонструвати свої інтелектуальні здібності, а сьогодні "більшість в опозиції набрана не по професійним здібностям, а по грошовим мішкам, або по відданості".

Авдеюк зауважує, що розглядати опозицію окремо від коаліції неможна, розглядати необхідно все в комплексі.

"У нас недосконала система виборів, далеко не досконалі взаємовідносини коаліції і опозиції. У нас поняття опозиції політиками сприймається, як катастрофічне, тобто, нібито і представники влади, але обділені доступом до грошового джерела, до розподілу бюджетних потоків, і до рішення лобістських інтересів через парламент. Тому український опозиціонер бачить себе тільки при владі, йому не цікаво бути в опозиції. Він використовує цей майданчик, щоб покричати, але не для того, щоб добитись ефективності. Нерідко, поки люди знаходяться в опозиції, вони говорять правильні речі, а коли опиняються при владі, повністю змінюють точку зору. Таку проблему необхідно вирішувати комплексно, змінювати виборче законодавство, вводити відкриті списки, можливо це призведе до послаблення партійної вертикалі, але в такому випадку треба буде посилювати виконавчу владу. Можливо, нам слід було б відійти від розподілу влади на президентську і прем’єрську, поєднати, або підпорядкувати і надати Президенту більше можливостей. Тому що сьогодні, коли необхідно приймати невідкладне рішення, Президент з секретаріатом говорить одне, прем’єр і Кабінет Міністрів інше і. т. д. Дуже багато вагомих думок і всі хочуть бути першим обличчям держави, ні за що не відповідати і при цьому всім керувати. Якщо ми хочемо, щоб система працювала, керувати має одна людина, людина системна, яка швидше за всіх може роздивитись ситуацію, і прорахувати дії кожної політичної сили на декілька кроків вперед", - наголошує він.

На погляд експерта, партія Регіонів не є гідною опозицією, тому що вона "завжди щось перекупає, переманює, крутить".

"На жаль, законодавство дозволяє це робити, закони не працюють. Необхідно щоб всі гілки влади дійшли політичного консенсусу. Вони колись мають зрозуміти, що від їхньої діяльності всі давно втомились і так тривати більше не може. Від української політики втомились не лише українці, від неї втомились інші держави. Якщо політична еліта не здатна домовлятись, її треба розігнати, або закрити з якомусь приміщенні і не давати їсти, поки вони не знайдуть спільного рішення на користь народу", - іронізує Авдеюк.

Перспективи у цієї політичної еліти експерт не бачить, тому що сьогодні парламентарії не виконують своїх завдань ні в ролі влади, ні в ролі опозиції.

"Вони на рівні ДНК запрограмовані грабувати і ділити награбоване. Якщо б наші політики трошки пригальмували свої апетити, всі сироти в Україні були б нагодовані. Люди прагнуть стабільності, а у нас іде стабільна політична гра в хаос і безлад. І парадокс в тому, що ніхто не зацікавлений у владі і опозиції в тому вигляді, в якому її прагне бачити народ. Як це не банально, але єдине, що залишається робити в такій ситуації. Це змінювати все знизу, або влаштовувати революцію, але цього дуже б не хотілося, тому що можуть постраждати звичайні люди", - підсумовує експерт.

Обговорити на форумі