друкувати


Долар: від інтервенції до фіксингу?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-10-27 01:02:17

Американський долар в Україні в останні дні поводиться не менш безцеремонно й нахабно, ніж східні "брати". Після нечуваного літнього приниження до 4,50 гривні він, схоже, вирішив відігратися й показати, хто є паном ситуації на ринку — позавчора в івано-франківських обмінниках він підскочив до досі ще не баченого курсу — 6,20. Нацбанк, в якого багато українців вірили як у гаранта курсової стабільності в Україні, фактично марно витративши на інтервенцію для підтримки стабільності української валюти понад три млрд. доларів, й собі почав підвищувати офіційний курс. Якщо в четвер НБУ його встановив на позначці 5,09 грн. за долар, то в п’ятницю вже — 5,15. Що ж чекати бідному українцеві від валютної вакханалії в Україні? Відповідь на це в економічній аналітиці шукав кореспондент "Галичини".

За аналогією з футболом, валютні ігри теж мало передбачувані, й нині навіть великі специ від "капусти", себто долара, достеменно не знають, куди воно повернеться в Україні під час цієї світової веремії. Але не станемо втомлювати інформаційною підготовкою читача й зразу оголошуємо узагальнений висновок із нинішніх економічних прогнозів: упродовж наступного місяця шторми на фінансовому ринку навряд чи стихнуть, хоч і дехто, як заступник голови НБУ О.Савченко, передбачає спад бурі вже після американських виборів президента 4 листопада.

Найгірше для більшості українців (які живуть, як відомо, не в гривневій, а доларизованій економіці, а тому однозначно програють від зростання гривневої вартості долара) те, що Нацбанк у теперішній валютній кризі почав поводитися інакше, ніж у попередні роки, й збирається прив’язати офіційний валютний курс до ринку, встановлюючи його за курсом фіксингу. Тобто НБУ буде фіксувати курс на міжбанківському ринку на певний час і виставляти його як офіційний. О.Савченко прогнозує, що офіційний курс гривні до долара протягом найближчих одного-двох місяців наблизиться до ринкового й зіллється з ним.

За значенням, це наче революція на валютному ринку й у гаманцях багатьох українців. Річ у тому, що офіційний курс широко використовується в бухгалтерському та податковому обліку для розрахунків прибутку, з якого потім платять податки. Отож введення фіксингу, як пояснив голова НБУ В.Стельмах, вилучає більше доходів бізнесу та населення до бюджету.

А як із скасуванням мораторію на дострокове зняття депозитів у банках, що зачіпає дуже багатьох українців? Зі слів головного банкіра країни стало зрозуміло, що найближчим часом цього очікувати не доводиться. Стельмаха дуже тривожать зняті в банках за останні 20 днів 18 млрд. грн. депозитів: "Вони пішли в готівку, а готівка пішла на валютний і споживчий ринок..." А тому тут пора вже згадати й про інфляцію. Тож розмороження банківських активів залежить від зменшення панічного відпливу грошей із банків. Голова НБУ сподівається, що скасування мораторію може стати для українців "новорічним подарунком".

Втім Нацбанк, попри певне хвилювання, традиційно демонструє й спокій. Стельмах, порівнюючи фінансову кризу в Україні зі світовою, запевнює, що ми ще дуже-дуже легко відбилися, й називає стан української банківської системи стабільнішим від західної. За його прогнозами, наступний рік стане періодом згасання кризових процесів, після чого почнеться відновлення фінансової системи.

Банкіри теж оптимістичні (можливо, в цьому й полягає специфіка їхнього фаху, щоб випромінювати впевненість і надійність) й прогнозують готівковий курс гривні 5,0-5,5 до кінця вже цього року.

А експерти тим часом стверджують, що до кінця року курс навряд чи впаде. А якщо МВФ не надасть Україні очікуваного кредиту, то в січні за долар можуть просити до семи гривень. За їх словами, стабілізація економічної ситуації в світі та в Україні, на економіку якої вже нині насувається рецесія, тобто уповільнення темпів економічного зростання на тривалий час, може настати аж через півтора-два роки. Тож, брати-українці, готуймося затягнути тугіше паски, до чого навіть наш легкий на обіцянки прем’єр уже морально готує народ.

Джерело: Галичина
Обговорити на форумі