друкувати


Що не можна їсти, якщо вживаєш таблетки?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2015-05-16 12:20:13

Їжа може допомогти швидше вилікуватися, а може, навпаки, уповільнити одужання або навіть призвести до погіршення. Іноді звичні продукти стають отрутою - якщо одночасно з ними приймати деякі ліки.

Чому так відбувається? Деякі речовини, що входять до складу певних продуктів, в силу своїх біохімічних особливостей можуть перешкоджати своєчасному виведенню ліків з організму і збільшувати його дозу в крові. А іноді, навпаки, дія препарату послаблюється, блокується. Ми думаємо: таблетки не допомагають, а насправді "винне" неправильне їх поєднання з їжею.

З якою їжею "не дружать" ліки

Ібупрофен і газована вода

Ібупрофен - часто використовуваний знеболюючий препарат, який входить до групи нестероїдних протизапальних засобів. Торгові марки: нурофен, Фаспік, адвіл, борги, бурану і т.д. До нестероїдних протизапальних засобів відносяться також диклофенак, вольтарен.

Всі ці препарати часто приймають без призначення лікаря і без рецепта. Наприклад, літні люди, у яких болять суглоби, змушені їх пити чи не в постійному режимі.

Ібупрофен та інші нестероїдні протизапальні препарати несумісні з солодкими газованими напоями.

Вуглекислий газ і кислота, які містяться в газованій воді, підсилюють всмоктуваність і збільшують концентрацію препарату в крові. У цьому випадку неможливо контролювати дозу, і виникає загроза, що проявиться токсичний ефект - насамперед на нирки. Пошкоджується їх фільтруючий механізм. У гіршому випадку може навіть виникнути ниркова недостатність.

Клотримазол і молоко

Протигрибкові препарати - клотримазол, кетоназол та інші, які, зокрема, використовують для лікування молочниці, якраз з молоком-то і не поєднуються. Молочні продукти під час лікування варто з раціону тимчасово виключити. Молоко знижує всмоктуваність ліків, а значить, знижується ефективність лікування. Також потрібно обмежити молоко і сир під час прийому антибіотиків - з групи тетрацикліну і хінолонів.

Аміодарон, статини і грейпфрут

Антиаритмічний препарат аміодарон добре вивчений, так як застосовується вже багато десятків років. Хороший тим, що має широкий спектр дії і підходить багатьом хворим. Торгових назв дуже багато: кордарон, седакорон, рітморест та інші.

Але паралельно з прийомом цих ліків не можна їсти грейпфрут і помело, пити грейпфрутовий сік. У цих цитрусових міститься особлива речовина, яка сповільнює засвоювання аміодарону з організму. Ліки накопичуються і починають діяти агресивно, пригнічуючи не тільки "непотрібні" електричні імпульси в серцевому м'язі, але і пригнічуючи нормальний серцевий ритм. Це призводить до брадикардії, а в крайніх випадках може виникнути і зупинка серця.

Не варто їсти грейпфрути також людям, які приймають препарати для зниження рівня холестерину - група статинів. Відбувається те ж саме, що і з аміодароном: ліки гірші виводиться з організму, зростає його концентрація в крові, виникає ризик різкого зниження тиску і тахікардії.

Засоби проти гіпертонії і сіль

Антигіпертензивних препаратів багато. Є група діуретиків, що підсилюють висновок з організму рідини, група бета-блокаторів, група антагоністів кальцію. Механізм дії у цих ліків різний, хоча всі вони спрямовані на зниження артеріального тиску. Тому залежно від стану пацієнта доктор підбирає препарат, який буде найбільш ефективним, а іноді поєднує ліки з різних груп. Загальна властивість всіх антигіпертензивних засобах - вони ефективніше діють, якщо хворий дотримується антисолевої дієти. Тому під час лікування потрібно звести до мінімуму надходження в організм солі. Значить, треба ігнорувати консерви, ковбасу, всілякі соління й копченості, фастфуд і напівфабрикати швидкого приготування - сухі супи, бульйонні кубики.

Ще одна група гіпотензивних ліків - інгібітори АПФ. Торгові назви - еналаприл, каптоприл, лізиноприл та інші. Вони затримують в організмі калій, який взагалі-то дуже потрібен і підтримує нормальну роботу серця і судин. Але, приймаючи ліки з цієї групи постійно, потрібно проявляти обережність з продуктами, в яких калію багато: курагою і абрикосами, бананами, апельсинами, баклажанами, квасолею, шпинатом. В цьому випадку не потрібно при приготуванні їжі використовувати сіль, збагачену калієм (яку взагалі-то кардіологи зазвичай рекомендують гіпертонікам, щоб зменшити споживання натрію). "Перебір" калію чреватий порушеннями серцевого ритму.

До речі

Таблеток море, і запам'ятати, що з чим поєднується, а що людині шкодить, дуже складно. Тому є кілька простих правил, які "працюють" завжди: на час лікування потрібно стати непитущим (в деяких випадках, наприклад при прийомі парацетамолу, навіть зовсім невелика доза звичайного червоного вина може виявитися згубною). Не можна запивати таблетки чаєм, кавою - міститься в них кофеїн сам по собі досить агресивний. В абсолютній більшості випадків кращий варіант - запити таблетку або пігулку склянкою звичайної чистої (негазованої!) Води. І ще важливо строго дотримуватися режиму прийому: сказано в інструкції - приймати за годину до їжі, треба витримувати цей проміжок.

Джерело: Настройка здоров'я