друкувати


Який підручник вибрати?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2015-02-15 05:35:57

Все частіше чую незадоволення знайомих матерів школяриків щодо підручників з англійської мови. Якщо раніше вчителі були обмежені програмою одного автора підручника з цього предмету, то зараз вибір значно більший. Але чи кращий?

Більшість вчителів в школах вибирає підручник Алли Несвіт. Тільки от батьки власне незадоволені. Підручник повністю написаний англійською мовою, багато хто з батьків не володіє нею, тому допомогти своїй дитині з домашнім завданням – справжнє випробування. Діти не можуть зробити домашнє завдання, батьки нервово шукають відповіді в Інтернеті, наймають репетитора або тишком купують ГДЗ і увесь рік майстерно ховають їх від дітей.

Мене зацікавив цей підручник. Невже він дійсно настільки складний? За порадою звернулась до знайомого філолога з факультету англійської мови та літератури. Вердикт наступний: для дітей, які не вивчають мову поглиблено,цей підручник заважкий. Не всім дітям легко дається вивчення іноземної мови, а коли ще й підручник повністю на англійській, то зрозуміло, чому дитина не може оволодіти мовою. Наступне питання виникло у мене одразу ж: чи є альтернатива? На щастя, є.

Вчитель має право розробити власну програму за умови, якщо у підручника є гриф від Міністерства освіти. Зі списком дозволених підручників можна ознайомитись на офіційному сайті міністерства. До речі, батьки мають право вимагати заміни книжки. Отже, навчання школярів можна відкоригувати. Проте невирішеними залишаються наступні питання. Хто перевіряє складність цих книжок? Чи має ця людина хоч якесь відношення до дітей та роботи з ними? Чому не проводять тестування книжки з опитуваннями думки щодо неї вчителів та батьків? І чому вчителі не виявляють бажання замінити підручник?

На останнє питання можна відповісти. Більшість батьків не здивуються наступним рядкам. Вище вже згадувалось про репетиторство. Всі ми люди і всім нам потрібно якось заробляти. Багато вчителів практикують репетиторство. Проте чомусь у багатьох випадках виглядає це як завуальований хабар. Діти, які ходять на додаткові заняття, отримують вищі оцінки, хоча на тих заняттях зазвичай роблять домашні завдання, при чому в групах. А знання залишаються на тому ж рівні. Бувають випадки, що деякі вчителі кладуть питання ребром: або ходите на репетиторство, або не буде високої оцінки.

Отже, існує дві проблеми: книжки та вчителі. Виникає враження, що підручники складаються людьми, далекими від реальної практики викладання в школах. Бажання прискорено навчити дітей англійської – похвальне, але неефективне. Звичайно, в сучасному світі практично неможливо прожити без англійської, особливо, якщо є бажання досягти високих вершин. Міністерству освіти варто було б все ж таки прислуховуватись до думок, пропозицій та побажань вчителів, які безпосередню працюють з дітьми. А батькам-коломиянам все ж раджу звертати увагу на підручники і заздалегідь обговорювати програму з вчителем, щоб потім не переживати за знання своїх дітей. А також не піддаватись на вмовляння щодо додаткових занять. Є вчителі, які сумлінно будуть займатись з вашою дитиною, проте, на жаль, їх не так багато. Тому, якщо все ж таки виникла така потреба, обирайте людину, яка буде дійсно навчати вашу дитину володінню мови. Не варто купувати оцінку. В майбутньому ви про це просто пожалкуєте.

Яна Букреєва, голова департаменту з міжнародних відносин Коломийської МГО "Батьківщина молода"

 

Автор: Яна Букреєва