друкувати


Економія споживання електричної потужності та енергії - нагальна проблема сьогодення.

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-12-19 12:00:34

Взаємовідносини споживачів електричної енергії і енергопостачальних організацій регулюються Законом України “Про електроенергетику”, нормативними документами Кабінету Міністрів України, Правилами користування електричною енергією (далі Правила) та Договором про постачання електричної енергії, в яких регламентується здійснення відпуску електричної енергії споживачам виключно в межах оплачених обсягів.

Щомісячні граничні величини споживання електроенергії для областей  визначаються Міністерством палива та енергетики України з урахуванням стану розрахунків енергопостачальних організацій за електричну енергію, отриману на оптовому ринку електричної енергії України, тобто, відповідно до проведених споживачами області розрахунків за спожиту електроенергію, встановлюється обсяг електроенергії, який дозволяється використати області у відповідному місяці року. Одночасно, виходячи з режиму роботи енергосистеми України, для регулювання споживання електричної потужності, енергопостачальнику доводяться також певні величини споживання електричної потужності для споживачів області.

Враховуючи складну ситуацію в електроенергетичній галузі країни, обумовлену незадовільними поставками палива на електростанції, а також з метою забезпечення надійної, безперебійної (стабільної) роботи об’єднаної енергетичної системи України (ОЕС), запобігання аварійним ситуаціям та пошкодженню електроенергетичних установок, їх елементів та споруд, Урядом видано Розпорядження від 1 жовтня 2014 р. №915-р "Про вжиття тимчасових надзвичайних заходів на ринку електричної енергії", яким серед іншого передбачено забезпечення дотримання встановлених граничних величин споживання електричної потужності або лімітів потужності обласними електропостачальними організаціями, а відповідно і споживачами  електроенергії. Забезпечення контролю за виконанням завдань з дотримання споживання електричної енергії та потужності покладено на Державну інспекцію з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії.

На період складної ситуації в електроенергетиці, Держенергонагляд України вважає пріоритетними для енергопостачальної організації та енергоємних споживачів області заходи щодо зниження електричної потужності, особливо в години ранкового та вечірнього максимуму навантаження ОЕС України.

З цією метою у ПАТ "Прикарпаттяобленерго" та інспекції Держенергонагляду в Івано-Франківській області посилено контроль споживання електричної потужності споживачами в межах встановлених граничних величин споживання електричної потужності. У разі виявлення випадків перевищення граничних величин протягом 30 хвилин і більше, енергокомпанія буде вимагати від споживача зниження споживання електричної потужності до граничної величини, а при невиконанні вимог щодо зниження навантаження протягом 10 хвилин після попередження, буде застосовувати відключення споживача від електромережі на період максимуму ОЕС України, у відповідності до вимог п.7.14 Правил.

У цей важкий для країни час, споживачі електроенергії області, особливо енергоємні, повинні з розумінням поставитись до тимчасових проблем в електроенергетиці, неухильно дотримуватись доведених їм граничних величин споживання електричної енергії та потужності, оптимізувати режим роботи для зниження електроспоживання та потужності, в тому числі шляхом перенесення навантаження на нічні години, тим самим сприяти рівномірності виробництва ( генерації ) електричної енергії на теплових електростанціях держави.

Населення краю споживає понад 50 % електроенергії в балансі споживання електричної енергії області, тому також повинно долучитись до економії електроенергії та по можливості не використовувати електроенергію для побутових потреб в години ранкового ( з 8-30 до 10-30 год.) та вечірнього ( 17-00 до 21-00 год.) максимуму енергосистеми. Для побутових споживачів електроенергії доцільним буде заощаджувати кошти при розрахунках за електроенергію у разі переходу на тарифи, диференційовані за періодами доби - в нічний час електроенергія найдешевша !

Тільки спільними зусиллями енергопостачальної організації та відповідального і дисциплінованого споживача електричної енергії наша область зможе ефективно виконати завдання Уряду та Міненерговугілля з обмеження споживання електричної енергії та потужності, успішно пройти осінньо-зимовий період 2014-2015р.р. без аварійних вимкнень електроенергії на вузлових високовольтних підстанціях спеціальною апаратурою та без введення графіків аварійних відключень (ГАВ).

Джерело: Інспекція Держенергонагляду в Івано-Франківській області