друкувати


Концепція розвитку освіти має дати поштовх до дискусії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-11-07 10:15:50

Проект Концепції розвитку освіти України на період 2015-2025 років має стати поштовхом для активної громадської дискусії щодо майбутнього освіти. Про це сказав заступник міністра освіти і науки Павло Полянський під час обговорення проекту документа.

"Ми чітко знаємо чого ми не хочемо, ми всі не хочемо черг до дитячих садків, зловживань, що трапляються при влаштуванні дитини до навчального закладу, ми не хочемо, щоб у дитячому садку відбувалося те, що нагадує підготовче відділення до вступу до школи. Ми не хочемо перевантажених навчальних програм, не хочемо засмиканого вчителя, у якого кожного уроку є нова тема, не хочемо складних підручників, навчальних планів", - наголосив Полянський.

"Разом з тим, ми хочемо прокласти паралельну дорогу до класно-урочної системи. Те що класна-урочна система та освіта лише у рамках одного класного приміщення або школи вже не є модерною це очевидно. І ми в концепції закладаємо інші способи здобуття освіти", - наголосив заступник міністра.

За його словами, для реформ в освіті потрібна політична воля, суспільний запит та достатнє фінансування.

"Має бути суспільний запит, він не є 100 %, оскільки частину людей задовольняє ситуація, коли документ про освіту здобувається без надзусиль або за інших обставин. Водночас креативна частина громади вимагає саме якісної освіти", - зазначив Полянський.

Він також висловив переконання, що в рамках дискусії важливо сформувати консенсус по найбільш ключовим напрямам концепції розвитку освіти, зазначивши, що без фінансових і інтелектуальних інвестицій є ризик, що будь який документ залишіться "літературним твором".

"Коли я кажу про ресурси, я також маю на увазі вчителя. Ми можемо моделювати і фантазувати про все що завгодно, але будь яка реформа в освіті відбувається або не відбувається залежно від того, що робить педагог зачинивши за собою двері класу", - наголосив Полянський.

За його словами, сьогодні міністерство, не очікуючи завершення дискусії про концепцію і розроблення рамкового закону намагається максимально розкрепостити вчителя від невластивих завдань.

"Скажу, що ми не маємо багатьох союзників на рівні обласної і районної ланки управління. Це є правда. Ми помічаємо, що чим більше міністерство скорочує кількість паперів, які сипляться на директора і на вчителя, тим більше з таким же завзяттям на низових рівнях цей вакуум заповнюється місцевою творчістю", - наголосив заступник міністра.

Він повідомив, що проект Концепції розвитку освіти містить різні норми про які можна і потрібно дискутувати.

"Є речі, які в позитивному сенсі певною мірою є провокативними, тому що, ми хочемо щоб суспільство, як камертон відгукнулося чи готове воно до тих чи інших змін", - зазначив заступник міністра освіти і науки Павло Полянський.

Як відомо, Міністерством освіти і науки було презентовано текст проекту Концепції розвитку освіти на період 2015-2025 років. Концепція охоплює п’ять основних напрямів розвитку освітньої галузі.

Передбачається, що тези проекту використовуватимуться Міністерством освіти і науки під час розробки Дорожньої карти освітньої реформи.

Джерело: Освіта.ua