друкувати


Чи зіпсує депутатів зарплатне питання

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-11-04 11:30:31

Чи може народний депутат прожити на зарплату у 6 тисяч гривень, щоб не стати корупціонером?  Коментар з цього приводу новообраного депутата та колишнього журналіста Мустафи Найєма спричинив війну постів у Facebook. 

Хтось підтримує молодого депутата і каже, що за інтелектуальну працю треба платити. Інші нагадують зарплати бійців АТО і стару приказку "бачили очі, що купували…"

INSIDER поцікавився у нинішніх народних депутатів, що вони думають з цього приводу, та які гроші зараз живуть. 

Без олівців та помічників

Рішення  про скорочення, більш ніж удвічі окладу собі та чиновникам Кабінету міністрів України, депутати ухвалили конституційною більшістю 31 липня на закритому засіданні.

Пояснюючи необхідність такого кроку прем’єр-міністр Арсеній Яценюк зауважив, що зекономлені кошти так само, як і кошти від утримання діяльності контролюючих органів, будуть спрямовані на підтримку армії та відбудову й соцвиплати на звільнених від терористів територіях.

Точнішу цифру економії надали в Міністерстві фінансів, зазначивши, що скорочення заощадить до бюджету понад 7  мільйонів гривень.

Згідно із даними за минулий рік офіційна зарплата українських депутатів становила 17 тисяч гривень та 20 тисяч для спікера.  Заступники голови парламенту отримували від 18,6 до 19,4 тисяч гривень. Глави парламентських фракцій і комітетів  - 17,9 тисяч гривень. Сюди входили оклад,  премія та надбавки. 

Окрім того,  виділялось додаткове фінансування, щоб покривати витрати на канцтовари, транспортні послуги та інші представницькі витрати.

"На кожного конкретного парламентаря приходила сума коштів, якою перекривались всі додаткові витрати на офіс", - розповідає один з помічників народного депутата.

Після скорочення депутати отримують на руки 4700 гривень.  Ще є 6,5 тисяч виділяється на утримання офісу. Фонд оплати помічників скорочено з 20 тисяч до 12.  

"Помічник депутата чимало працює. Який нормальний, освічений молодий чоловік погодиться працювати за 3000 гривень? Я своїм помічникам так і сказав, що не знаю як бути далі", - поскаржився депутат Віктор Чумак.

До слова, в минулому році в Верховній Раді працювало 4 194 помічники-консультанти, робота 1 269 з яких оплачувалась з державного бюджету, а 2925 працювало на громадських засадах. 

Загальна стаття витрат, цієї частини, на кожен місяць становила  8 мільйонів 880 тисяч гривень, а в межах року - 107 мільйонів. 

Депутат Чумак зауважує, що ті хто пишуть про пільги, не дуже розбираються в ситуації. Пільги і матеріальну допомогу депутатам скоротили ще навесні.

Тоді було вилучено норми щодо виплати матеріальної допомоги на оздоровлення депутата в розмірі подвійної місячної заробітної плати; про відшкодування витрат, пов'язаних із переїздом на роботу до Верховної Ради; обов'язкове державне страхування народного депутата України за рахунок бюджетних призначень тощо.

Крім того, депутатам встановили ліміт на перельоти.

"Зараз це 26 тисяч гривень. Але якщо раніше цю суму просто отримували, то зараз ти купуєш квитки за свої гроші, а потім тобі їх компенсують. так само з проживанням у готелі - ти платиш з власної кишені, а потім тобі повертають гроші. Службові авто є в голови Ради, його заступників, голів комітетів і фракцій. В основному ж депутати їздять на власному транспорті", - розповідає Чумак.

"Коли люди кричать, що треба зменшити зарплату депутатам, то, в принципі, 60% депутатів нічого не роблять. Тобто їм не завдають абсолютно ніякої шкоди, бо цим депутатам зарплата не потрібна. Але ці люди в першу чергу б'ють по тих депутатам, які чесно працюють і живуть на свою зарплату, у яких інших доходів просто немає", - каже ударівець.

Парламентські журналісти не раз чули про партійні доплати. "Такі точно були в Партії регіонів та КПУ. У нас в партії такого не було", - каже один з депутатів колись опозиційної фракції.

Pro et contra 

Думки самих депутатів, щодо нової оплати доволі неоднозначні. При цьому якщо в офіційних коментарях парламентарі розділились на "за" і "проти", то не на диктофон зізнаються  - " популізмом віє як від Уряду, так і від критиків пониження".

"Зменшення зарплати - це такий  голий, неприкритий популізм, що й не хочеться коментувати. Значна частина депутатів не йде в парламент аби жити на зарплатню, ще частина навіть стару суму за гроші не вважає. Людина, яка ухвалює закони та приймає рішення на державному рівні  - повинна отримувати достойну оплату праці. Інша справа, що ця людина повинна бути професіоналом та працювати на благо держави. Напевно тоді, тема зарплати не викликала б такого  суспільного резонансу та сприймалась як належне", - наголошує один з депутатів "Батьківщини".

Водночас депутат не підтримує до кінця і Найєма.

"Якщо відкинути емоції - то Мустафа правий  - прожити гідно на 5 тисяч у наш час не те, що неможливо, але дуже важко. З іншого боку - він знав на що йшов, а ще з іншого, чомусь ми не чули від Мустафи  заяв, скажімо рік назад, про те, що лікар з Чірнігова, або з Києва не може прожити на 2500, які йому платять", - додає політик.

У свою чергу  депутат Андрій Шевченко переконаний, що  зниження зарплати призведе до зростання корупції та тіньових схем.

"Це велика проблема нового парламенту, адже прийдуть нові, незаплямовані люди, у яких може виникнути багато спокус", - каже він.

Логіка депутатів, які підтримують Найєма наступна: якщо суспільство має запит на політика нового рівня, освічену молоду людину, що прийшла у ВР для реформ та змін - воно повинно усвідомити й необхідність гідної оплати професійних навиків.

"Один з найкращий в країні фахівців  боротьби з корупцією не приєднався до команди Самопомочі через зарплатню, бо прогодувати себе та батьків за 6000 грн не зможе" - наводить приклад новообраний депутат Ганна Гопко.

"Якісна державотворча робота вимагає гідних умов, серед яких і зарплата, на яку можна прожити в Києві з родиною, не шукаючи підзаробітку на стороні та не піддаючись спокусам", - зауважила вона INSIDER.

Натомість один з депутатів, що пройшов  у парламент по мажоритарному округу з посмішкою прокоментував заяви про збільшення  рівня корупції.

"Давайте начистоту - хіба депутати, коли отримували 17 тисяч, не вдавались до корупції чи тіньових схем? Тобто тоді всі були прозорі і чесні, а зараз всі готові красти. Так, зарплата в 5 тисяч  - це безглуздо, але й спроби пропіаритись на цих 5 тисячах не менш безглузді. Якби наша країна в більшості своїй не жила на значно менші гроші, тоді галасувати про гідну оплату було б доречно", - наголосив він.

Представник політичної сили Віталія Кличка, так само погодився прокоментувати  ситуацію, не вказуючи  свого прізвища.

"Тема однозначно  - слизька, Мустафа підняв її недоречно. Можливо, вона й має місце на існування, але не з самого початку нового скликання, плюс до всього,тоді нехай піднімають прожитковий мінімум. І зрештою, запитайте у бізнесменів парламенту…. хоч якісь емоції в них від пониження були?! ",  - зауважив він.

Певних нардепів рішення про зниження оплати й  справді не зачепило. Наприклад, Вадим Новинський, який вдруге пройшов до Верховної Ради, ніколи й  не "торкався" власного депутатського заробітку.

"З першого дня всю зарплату він віддає в благодійний фонд, тому цю тему навіть не коментує", - зауважила INSIDER помічник Новинського.

З чужого досвіду

Ті, хто критикує зміни в оплаті праці,  могли б навести приклад міжнародного досвіду. Навіть стара заробітна плата українських нардепів  - значно нижча їхніх колег у Європі.

Так,  італійські парламентарі отримують 16 000 євро  в місяць,  французькі  -13 тисяч, трішки менше мають німецькі депутати - 12 тисяч. Депутати, російської Держдуми отримують за місяць 8 200 євро, значно менше  мають парламентарі у Польщі  - 3200 на місяць.

Втім, всі ці цифри втрачають зміст, якщо навести інше порівняння  - депутатської зарплатні та середнього заробітку по всій Україні.

Знижена оплата праці парламентарів в два рази перевищує рівень середньої зарплати простих громадян.

Показник останньої, станом на червень 2013 склав 3601 грн. При цьому лідером по зарплатам був Київ -  5425 гривень на місяць, а останнє місце посіло місто Тернопіль  - 2741 гривень на місяць.

Повертаючись до європейської оплати праці депутатам, варто підкреслити, що ця різниця значно менша, а показник України можна порівняти лише з Росією, громадянин якої отримує на місяць приблизно 800-900 євро.

Молоді депутати як вихід пропонують фінансування фондами.

Таке теж бувало за кордоном. Після революції в Грузії, зростання зарплати їхніх високопосадовців забезпечував фонд мільярдера Сороса, а також мільярдер Бідзіна Іванішвілі. Паралельно з цим проводились масштабні реформи, які включали в себе скорочення кількості чиновників та подолання корупції.

Реформи ж в Україні проходять більше на словах.

Джерело: Insider