друкувати


Якість вищої освіти буде контролювати нове агентство

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-10-25 03:00:18

Міністерством освіти і науки розроблено та опубліковано для громадського обговорення проект постанови КМУ "Про утворення Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти".

Проект розроблено на виконання нового закону "Про вищу освіту", відповідно до норм якого агентство є складовою системи забезпечення якості вищої освіти в Україні.

Проект урядової постанови передбачає утворення Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, а також затвердження його статуту.

Основним завданням діяльності новостворюваного Національного агентства є реалізація державної політики у сфері забезпечення якості вищої освіти.

Передбачається, що Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти формуватиме вимоги до системи забезпечення якості вищої освіти, розроблятиме положення про акредитацію освітніх програм, аналізуватиме якість освітньої діяльності вищих навчальних закладів.

Також агентство буде проводити ліцензійну експертизу, готувати експертні висновки щодо можливості видачі ліцензії на провадження освітньої діяльності, погоджувати стандарти освітньої діяльності та стандарти вищої освіти за кожною спеціальністю тощо.

Для забезпечення виконання покладених завдань і функцій агентство матиме право залучати до проведення процедури акредитації освітньої програми незалежні установи оцінювання та забезпечення якості вищої освіти, звертатися до суду з позовами щодо порушення законодавства у сфері забезпечення якості вищої освіти тощо.

Національне агентство складатиметься з двадцяти п’яти членів. Два члени делегуватимуться Національною академією наук та по одному – від національних галузевих академій наук; тринадцять членів обиратимуться з’їздами з числа представників вишів державної, комунальної та приватної форми власності; трьох членів оберуть спільним представницьким органом всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців; двох - з’їздом представників органів студентського самоврядування вишів з числа осіб, які здобувають вищу освіту.

До складу Національного агентства не зможуть входити керівники і заступники керівників Національної академії наук та національних галузевих академій наук, вищих навчальних закладів, наукових установ, засновники приватних вищих навчальних закладів.

Також у складі Національного агентства буде утворений комітет з питань етики, який розглядатиме питання академічного плагіату і вноситиме відповідні подання.

Голова та заступники голови Національного агентства призначатимуться на посади Кабінетом Міністрів України за поданням Національного агентства та працюватимуть на постійній основі.

Проектом передбачено, що постанова набере чинності з 1 січня 2015 року.

Пропозиції та зауваження до проекту постанови КМУ можна надсилати до Міністерства освіти і науки за адресою: yurist@mon.gov.ua.

З повним текстом документа можна ознайомитися на сайті за наступним посиланням.

Джерело: Освіта.ua