друкувати


Збір води через "Небесні криниці"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-10-22 11:30:52

Команда університету МакГілл і Конкордія розробила проект, який кидає виклик стандартній системі водопостачання - за допомогою великих гофрованих вітрил із гідрофобним покриттям хлопці конденсують і збирають вологу … прямо з повітря!

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) підрахувала, що на сьогодні 780 мільйонів людей не мають доступу до чистої питної води. Тільки на території Тропічної Африки відсутність водних ресурсів серйозно впливає на життя сотень мільйонів. Жінки та дівчата вимушені долати кілометри, щоб принести воду з річок і струмків. А інфекції, що передаються через воду, часто спричиняють серйозні захворювання або призводять до смерті. ВООЗ стверджує, що щорічно більш ніж 3,4 мільйонів людей помирають від подібних хвороб, що робить воду лідером серед причин смертності у всьому світі.

Як можна виправити ситуацію - особливо в бідних і засушливих регіонах? Перефразовуючи Боба Ділана, відповідь може літати в повітрі.

“Наша ідея - використовувати велике вітрило розміром 55 м2 для збору роси, яку можна буде використовувати як питну воду”, - розповідає студент Університету МакГілл Самі Сейєх, який разом зі студентами Університету Конкордія Аль-Хуррем Аль-Даллі та Чарльзом Гедеоном розробив проект Skywell. “Вітрила відносно дешеві, можуть збирати 110 літрів води в день, що робить їх цінним водним ресурсом для малих громад”.

Ця ідея швидко знайшла визнання у світі: у травні 2013 хлопці стали переможцями міжнародного студентського конкурсу в Роттердамі, Shell Ideas360. Це міжнародний конкурс серед студентства, націлений на проектування та створення інновацій у сфері енергетики, управління водними та харчовими ресурсами. Стартувавши у вересні 2013, Shell Ideas360 отримав близько 700 заявок з різних університетів. Команда Skywell увійшла у п’ятірку фіналістів, разом із командами з Австралії, Індії, Сингапуру й Нідерландів.

Аль-Даллі та Гедеон відповідали за бізнес-складову проекту та зйомки відеопрезентації, а Сейєх був людиною, яка вимріяла Skywell. Він надихався досвідом кочовиків, зокрема бедуїнів, які впродовж століть використовували подібні технології для виживання в Сахарі.

“Я вперше дізнався про бедуїнів у другому класі”, - говорить Сейєх, що народився в Лівії та виріс в ОАЕ. “Вони розкладали вітрила на ніч, а вранці певна кількість води збиралась на них. Я припустив, що це можна практикувати в більших масштабах і отримувати сотні літрів замість одного-двох”.

Хлопці стверджують, що їхній проект може працювати в багатьох регіонах світу із високою вологістю повітря (наприклад, в Австралії, Південній Азії, на Далекому чи Середньому Сході, в Африці, Центральній та Південній Америці). Коли зранку сходить сонце, волога вбирається великими вітрилами та направляється в резервуари, де фільтрується, щоб бути придатною до вживання. Отримана вода може зразу йти в дію, а може зберігатись для посушливих періодів.

Краса проекту Skywell - в його простоті. Задум передбачає максимальну компактність і мінімальну вартість утримування після встановлення системи. “Ми підрахували, що кожна “небесна криниця” коштуватиме щонайбільше 800 $. Зручно, що коли система вже запущена, вона продовжуватиме функціонувати без подальших затрат. Потрібен стартовий вклад - і все.”

З огляду на те, що 110 літрів отриманої води в день може задовольнити потреби близько 60 людей, Skywell може стати знахідкою для фермерів у засушливих регіонах. “Фермери матимуть великий резервуар, що збиратиме воду день за днем, тому в разі засухи вони зможуть використовувати збережені ресурси впродовж декількох тижнів”, - зазначає Сейєх.

Здобувши бакалаврський диплом минулого року (спеціалізуючись у біології, економіці та соціології медицини), Сейєх завершив кваліфікаційний рік, відвідуючи курс хімії та плануючи розпочати навчання на магістерській програмі. Але досвід із проектом Skywell значно розширив горизонти його цілей.

“Однією з мотивацій взяти участь у конкурсі стало бажання побачити, чи зможу я відкрити для себе нові шляхи, крім подальшого навчання, бо я завжди відчуваю потребу пробувати щось нове. Якщо я зможу перевести справу в бізнес чи займатимусь чимось у своїй сфері, це теж було б дуже привабливо.”

Що ж, для Сейєх вище - тільки небо.

Джерело: greencubator