друкувати


У Івано-Франківську відкрилася виставка "…Немов ковток свіжого повітря"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-10-14 09:30:49

13 жовтня 2014 року у приміщенні фортечної галереї "Бастіон" відбулося відкриття виставки "…Немов ковток свіжого повітря".

На виставці представлено портрети колишніх жертв нацизму з Білорусії, Росії України, які розповідають про свої долі, а також про те, як змінила їхнє життя програма "МІСЦЕ ЗУСТРІЧІ: ДІАЛОГ", яку з 2009 року фінансує в Україні Німецький фонд "Пам’ять, відповідальність і майбутнє". У рамках цієї програми було підтримано понад 200 проектів на благо колишніх жертв націонал-соціалізму в Росії, Україні та Білорусії.

На відкриття виставки завітали учасники проекту "Клуб людей похилого віку "Надвечір", який діє на базі Івано-Франківського Карітасу - остарбайтери, в’язні нацистських таборів, жертви сталінського тоталітарного режиму. Учасниками клубу в Івано-Франківську сьогодні є 117 осіб.

"Дякуємо вам за ваші нелегкі знання та досвід, які ви змогли передати настпуним поколінням, щоб наші діти вдивляючись у ваші життя, змогли побудувати свої так, щоб більше ніколи не повторились ті жахіття. На жаль, в Україні проливається кров, тому ваші знання зараз є актуальними, як ніколи", - зауважив на відкритті виставки отець-мітрат Володимир Чорній, директор БФ "Карітас Івано-Франківськ УГКЦ".

Організаційним партнером Фонду "Пам’ять, відповідальність і майбутнє" у реалізації програми "Місце зустрічі: діалог" є Всеукраїнська благодійна організація "Турбота про літніх в Україні". "Головна мета програми підтримки полягає в тому, щоб на знак визнання страждань осіб, переслідуваних нацистським режимом, віддати належне їхнім долям і зробити внесок у поліпшення життєвих умов цих людей в країнах реалізації проектів" - наголосила під час презентації виставки Галина Полякова, голова правління ВО "Турбота про літніх".

Реалізацію програми "Місце зустрічі: діалог" в місті Івано-Франківську здійснює Івано-Франківське обласне відділення української спілки в’язнів – жертв нацизму на базі БФ "Карітас Івано-Франківськ УГКЦ". В рамках проекту "Клуб людей похилого віку "Надвечір" охоплено понад 100 осіб, яким надають комплекс соціальних послуг, що сприяють покращенню якості життя жертв тоталітарних режимів та підвищенню їхнього соціального статусу. Тематичні зустрічі, зустрічі групи взаємодопомоги та діалоги поколінь, тренінги спілкування і формування нових ціннісних орієнтирів у місцях зустрічей в Івано-Франківську сприяють відродженню у цільової групи наснаги до життя, заохочують молодь до усвідомленого вивчення історії та утвердження історичної правди.

"Ми не нарікаємо на своє життя, хоч воно не було легким. Ми усі ходимо в Карітас, де знайшли собі друзів, спілкуємось між собою. Нас тут весело, бо нам влаштовують концерти, різні святкування. До нас приходять діти зі шкіл або ми ходимо до школи і розповідаємо їм про свою долю. Часто балують подарунками - дають продуктові набори, що для нас також важливо", - розповідає пані Іванна, учасниця Клубу "Надвечір". - А ще нас вчать працювати на комп’ютері - тож відчуваємо себе трошки молодшими".