друкувати


Кількість вступників на IT-спеціальності скоротилася

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-10-12 12:30:26

У 2014 році кількість ІТ-першокурсників, які проходитимуть підготовку в таких галузях знань як "Системні науки та кібернетика", "Інформатика та обчислювальна техніка", а також "Автоматика та управління" склала 11,5 тис. осіб, що майже на 10% менше, ніж в 2013 році.

Про це свідчить аналіз даних ІС "Конкурс" та даних, опублікованих вищими навчальними закладами, який проведений Асоціацією "Інформаційні технології України", повідомляє IT Expert.

Основними причинами такої ситуації стали бойові дії на сході України та окупація Криму, що привели до фактичної втрати навчального потенціалу розташованих у цих регіонах університетах. З першокурсників 2014 року в ІТ-сфері близько 2 200 студентів навчатимуться на контрактній формі, в порівнянні з минулим роком ця цифра залишилася практично незмінною.

Якщо ж окрім "інженерів" врахувати студентів, які навчаються за напрямами, пов'язаними із захистом інформації та економічної кібернетикою, то до ІТ-першокурсників можна додати ще 2 100 студентів, які поступили на ці напрямки, однак їх також на 200 осіб менше ніж в 2013 році.

Ще близько 3 000 випускників шкіл розпочали навчання за спеціальностями "Прикладна математика" та "Розробка програмного забезпечення" в коледжах, училищах та інших аналогічних навчальних закладах, проте в більшості випадків для їх працевлаштування за ІТ-профілем потрібна істотна додаткова підготовка.

На думку директора Асоціації "ІТ України" Віктора Валєєва, така ситуація загрожує не лише розвитку ІТ-галузі, а й економіки країни в цілому, оскільки без наявності достатнього числа ІТ-фахівців українська економіка не зможе користуватися новими технологіями і успішно конкурувати в світі.

"Крім того, ситуація в країні збільшує темпи еміграції хай-тек фахівців, тому освітня система має збільшувати випуск ІТ-фахівців щорічно", - вважає експерт.

В асоціації акцентують увагу на тому, що в 2013 році обсяг державного замовлення на ІТ-спеціальності був збільшений, однак уряд зіткнувся з тим, що значна кількість українських університетів виявилася неготовою істотно збільшити випуск фахівців через брак викладачів-практиків в ІТ-сфері.

Джерело: Освіта.ua