друкувати


Борги наші тяжкі, або Привіт Ігорю Слюзару

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-09-25 05:45:09

Поки Ігор Слюзар іде у Верховну Раду, місто, за яке він відповідає, потопає у боргах.

Як виявилося, Коломия - найбільший боржник за спожитий газ в області. Борг перед газовиками складає аж 3 мільйони гривень. А це 85% від загальнообласної заборгованості за блакитне паливо.

Через це заступник голови облдержадміністрації та представники ПАТ "Івано-Франківськгаз", навіть, офіційно "привіт" передали кандидату у депутати Ігорю Слюзару та принагідно сказали, що опалювальний сезон у бюджетних установах міста може затриматися. У вівторок на засіданні міськвиконкому за участю представника з області розглядали готовність Коломиї до зими. Зрештою, визнали, що місто до зими готове, попри "деякі" борги. Зважаючи на цю інформацію, ми поцікавилися, кому ще винна міська рада.

 

Найбільші борги за енергоносії. Наприклад, управління освіти боргує за спожитий газ 2,3 мільйона гривень; за спожиту теплову енергію 8,3 мільйона гривень. Відділ культури має 350 тисяч газового боргу та 545 тисяч за теплову енергію. Комен­туючи, як Коломия потрапила у "боргову яму", перший заступник міського голови Тарас Яворський в усьому звинуватив Київ. Мовляв, це все делеговані повно­важення і за них має платити держава, яка грошей не дає. "Цього разу, - каже пан Яворський, - тими грошима, які виділила держава, розпо­рядилися на користь зарплат, а на енергоносії відповідно не вистачило. Якщо кошти на оплату делегованих державою повноважень надійдуть, управління освіти й культури зап­латять. Так що привіт облдерж­адміністрація не мала приводу нам передавати, бо погасити цей борг - безпосередня робота адміністрацій, вони - представники державної влади", - відповів Тарас Яворський. От тільки не пояснив, чому на всі райони і міста області припадає півмільйона гривень боргу, а одна Коломия назбирала аж три!

Крім вже названих заборго­ваностей, КП "Коломиятепло­енергія" має заборгованість за спожитий природний газ перед НАК "Нафтогаз України" в сумі 5,7 міль­йона гривень. А заборгованість споживачів за теплову енергію перед підприємством становить 4,9 мільйона гривень.

А ще трохи недодали фірмам-виконавцям робіт, замовниками яких є Коломийська міська рада. На даний час боргів перед виконавцями робіт немає, запевняють у міській раді. Пан Яворський переконує, що за все, що в місті робиться, гроші перераховують, бо це більшою мірою йде як за програмами загального фонду, так і за бюджетом розвитку. Вкладаються в ті програми, які запланували, тож якщо й винні комусь із виконавців, то не багато. Майже усі борги 2013 року, які створилися через те, що казначейство затримувало оплату платіжних документів, на сьогодні вдалося повернути.

- Щоправда, - зізнається перший заступник, - по благоустрою перед комунальними господарствами має­мо деяку заборгованість, також пе­ред фірмами, які зимою виконують прибирання снігу. Це ще збереглося із попередніх років. Чому не можемо оплатити? Бо це йде з першого кошика, із загального фонду, де коштів не вистачає, на жаль, навіть на зарплату, не те що на благоустрій.

Автор: Олена ФРАНКОВА, тижневик "Коломийська ПРАВДА"