друкувати


Кадрова політика ДФС України під контролем громадськості та бізнесу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-09-03 08:35:15

Рада з кадрових питань ДФС України рекомендує 29 кандидатур на посади керівників регіональних головних управлінь ДФС та 23 кандидатури – на посади керівників митниць. Про заявив заступник Голови ДФС України Анатолій Макаренко під час прес-конференції, присвяченій результатам роботи цієї Ради, 29 серпня 2014 року в інформаційному агентстві "Інтерфакс-Україна".

"Це перші напрацювання в кадровій політиці, яку веде наше відомство. ДФС України започаткувала пілотний проект конкурсного відбору кандидатів на керівні посади в службі. І ми сподіваємось, що цей досвід й надалі будемо використовувати для відбору кадрів у службу", - наголосив заступник Голови ДПС України Анатолій Макаренко. 

У складі Ради, яка була створена для забезпечення прозорості процедури призначення осіб на керівні посади в органах ДФС, працювали представники бізнесу та громадськості. Із 23 членів Ради з правом голосу 12 – це представники бізнесу і громадськості та 11 фахівців ДФС.

 "Проект, який був започаткований ДФС України має дуже гарні результати. Його метою було залучення якомога більше професійних кадрів саме від бізнесу, а також тестування всіх претендентів, які подали свої кандидатури на керівні посади в територіальних органах ДФС. Загалом інтерв’ю було проведено зі 127 кандидатами, які подали документи", - зазначила голова Ради з кадрових питань ДФС, віце-президент Міжнародної громадської організації "Рада незалежних бухгалтерів та аудиторів" Олена Макеєва.

Під час відбору претендентам було запропоновано представити своє особисте бачення розвитку органу Державної фіскальної служби того регіону, на посаду в якому вони претендували. Зокрема, перші кроки, стратегію розвитку, шляхи співпраці з бізнесом та вирішення існуючих у регіоні проблем.

У свою чергу представники ДФС вимагали від кандидатів на посади знання законодавства та готовність забезпечити виконання завдань з надходження податків і зборів до бюджету, представники бізнесу – не заплямовану репутацію кандидата в очах платників податків, що мало б підтверджуватись відгуками підприємців, громадськості. Разом з тим, за словами Голови Ради з кадрових питань ДФС України, у кандидатів від бізнесу, які претендували на керівні посади, часто не вистачало менеджерських характеристик  порівняно з тими, хто вже мав подібний досвід роботи.

Одним із завдань, які визначила для себе Рада, стала популяризація роботи державної фіскальної служби залучення до її лав якомога більше професійних людей з європейською освітою.

За словами заступника Голови ДФС України Анатолія Макаренка робота Ради з кадрових питань ДФС України триватиме й надалі, також будуть сформовані відповідні ради в територіальних органах ДФС.  "Це не тільки досвід кадрової фільтрації, але й досвід комунікаційної площадки для спілкування бізнесу і державної служби", - підкреслив Анатолій Макаренко.

Нагадаємо, що Раду з кадрових питань Державної фіскальної служби України створено наказом ДФС України від 30 липня 2014 року № 21. Засідання Ради, на яких вперше публічно визначали претендентів на посади, проходили у відкритому режимі за участі громадськості та засобів масової інформації. Загалом у проведених засіданнях взяли участь представники громадських організацій та ЗМІ.

Для прозорості роботи Ради з кадрових питань ДФС на веб – порталі відомства було створено відповідний розділ, у якому щоденно оприлюднювалася інформація про претендентів на посади, результати засідань та прийняті рішення.

Детальніше ознайомитися з її роботою можна за посиланням  http://sfs.gov.ua/pro-sfs-ukraini/robota-z-personalom/rada-z-kadrovih-pitan/page1.

Джерело: Інформаційно-комунікаційний сектор Коломийської ОДПІ