друкувати


Про особливості оформлення вантажів гуманітарної допомоги

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-09-01 11:30:05

Порядок митного оформлення вантажів гуманітарної допомоги затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 22.03.2000 № 544 із змінами та доповненнями.

Митне оформлення гуманітарного товару здійснюється митницею за місцезнаходженням його отримувача тільки після проведення відповідного санітарного, ветеринарного, фітосанітарного, радіологічного та екологічного контролю. Зазначені види контролю здійснюються безкоштовно.

Для визнання відповідного вантажу гуманітарною допомогою необхідно подати до Міністерства соціальної політики України за місцем реєстрації організації наступні документи для отримання гуманітарної допомоги:

 

  • письмова пропозиція донора про надання гуманітарної допомоги (дарчий лист).
  • інвойс (рахунок-фактура) із зазначенням складу вантажу, його кількості та ваги, а також відомостей про відправника (донора), отримувача та країни, звідки відправлятиметься гуманітарна допомога.
  • письмова згода отримувача на одержання гуманітарної допомоги (заява про визнання гуманітарною допомогою) із зазначенням її спрямування.
  • детальний план розподілу коштів в розрізі набувачів – юридичних осіб.
  • інші документи (письмове підтвердження терміну їх придатності продуктів харчування, засобів гігієни; проведення епідеміологічної та санітарної обробки (дезінфекції), стану та якості речей, які були у вжитку із зазначенням відсотку їх зносу тощо).

 

 

Копії документів мають бути завірені підписом керівника та печаткою отримувача. До документів, викладених іноземною мовою, необхідно надавати аутентичний переклад державною мовою.

Товари гуманітарної допомоги для їх тимчасового зберігання (до отримання відповідних дозволів контролюючих органів, до визнання таких вантажів (товарів) гуманітарною допомогою тощо) з дозволу відповідного органу доходів і зборів можуть розміщуватися на складах організацій - отримувачів гуманітарної допомоги.

Загальний строк тимчасового зберігання товарів під митним контролем становить 90 календарних днів. Зазначений строк за заявою власника або уповноваженої ним особи може бути продовжений (але не більше ніж на 30 днів) органом доходів і зборів, за дозволом якого товари були розміщені на складі.

До закінчення вищезазначених строків зберігання товари, що перебувають на тимчасовому зберіганні під митним контролем, повинні бути:

1) задекларовані власником або уповноваженою ним особою до відповідного митного режиму; або

2) передані власником або уповноваженою ним особою, утримувачем складу тимчасового зберігання, митного складу, організацією - отримувачем гуманітарної допомоги відповідному органу доходів і зборів для зберігання та/або розпорядження; або

3) відправлені під митним контролем до інших органів доходів і зборів для їх подальшого митного оформлення; або

4) вивезені за межі митної території України.

Митне оформлення даної категорії товарів здійснюється органами доходів і зборів за наявності рішення відповідного спеціально уповноваженого державного органу з питань гуманітарної допомоги про визнання таких вантажів (товарів) гуманітарною допомогою.

Митне оформлення таких вантажів (товарів) здійснюється без справляння плати за виконання митних формальностей поза місцем розташування органів доходів і зборів.

Товари (предмети), що ввозяться (пересилаються) як гуманітарна допомога, підлягають першочерговому безкоштовному спрощеному декларуванню органам доходів і зборів відповідними установами та організаціями незалежно від форми власності.

Додатково повідомляємо, що з 16 серпня 2014р. спрощено процедуру митного оформлення гуманітарної допомоги, яка надається Міжнародним Комітетом Червоного Хреста, Всесвітньою організацією охорони здоров'я, Організацією Північноатлантичного договору (НАТО), ООН. Відповідні зміни передбачено постановою Кабінету Міністрів України № 347 від 15.08.2014 "Питання митного оформлення вантажів гуманітарної допомоги".

Джерело: Інформаційно-комунікаційний сектор Коломийської ОДПІ