друкувати


Любомир ГРАБЕЦЬ "Моя родина в долі України"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-08-29 08:00:05

Такий історико-краєзнавчий проект започаткував відомий в краї громадський діяч, депутат Коломийської міської ради першого демократичного скликання, голова постійної комісії обласної ради з питань національного і духовного відродження, член проводу КУН міста Коломия, керівник гуртка "Історичне краєзнавство" Коломийського будинку дитячої та юнацької творчості Любомир Омелянович Грабець.

Міцна родина - міцна держава. Це безальтернативне твердження засвідчує, що основою духовного, економічного і морального буття держави є її найважливіший елемент - сім’я, родина. Тому то і всі завойовники найперше націлювали свого смертоносного меча у серце народу - українську родину.

Та наш народ крізь століття, як молитву передавав наступним поколінням заповіт братерства і любові: "Обнімітесь брати мої, молю вас, благаю" чи "Родина, родина від батька до сина, від матері доні добро передам".

Всеперемагаюча любов і доброта виплекана українською матір’ю, вколисана українською родиною возвеличила наш рід: "у народів вольних колі".

Криза моралі, що захоплює цивілізований світ заставляє звертати свої погляди до феномену незнищенності моральних і етичних засад української родини, яка вижила наперекір буревіям історії. Із її середовища вийшли велети духу, котрі не дають замулитися родинним джерелам, що живлять національну криницю. Як тут не згадати поезію Дмитра Павличка:

Окрай шляху народів стоїть,

Та криниця глибока.

Не заносить її в негідь,

Пилюги паволока.

Будуть пити ту воду з жади,

Покоління грядущі.

Будуть люди від неї зажди,

Сміливіші і дужчі.

Буде думка відважна плисти,

Із криниць свободи.

Будеш синову славу нести,

Український народе!

Проект "Моя родина у долі України" передбачає вивчення і дослідження не тільки родини, а й релігійну спільноту, навчальні заклади чи громадські організації. Невмируща слава нашого краю, це ті, котрі поклали своє життя на алтар боротьби за волю України, прославили свою землю на світовому обширі. Поповнили духовну, наукову і культурну скарбницю цивілізованого світу. Не можна забути і ті родини, котрі щоденною скромною працею примножують багатство держави, складають по цеглині неповторний храм з чудовим йменням - Україна.

Прем’єрним виступом в 2010 році було представлення родин Кисілів-Шухевичів. Збереглися відомості про посадника Києва Кисіля за часів правління давньоруського князя Святослава.

Відгалуження роду: всесвітньовідомі етнографи В.Шухевич і В.Гнатюк, військово-політичні провідники Є.Коновалець, А.Мельник і Р.Шухевич. Письменники А.Чайовський й брати Лепкі. Родини просвітителів О.Барвінського і О.Кисілевської. Славетної С.Крушельницьої, В.Барвінського і М.Скорика. Фітотерапевта В.Кархута.

Преосвященних владик Й.Сембратовича, В.Стернюка і близько двохсот священиків.

Борці за волю України: січові стрільці й воїни УПА, які вписали свої імена в Книгу пам’яті українського народу.

На відзначення сторічного ювілею НСОУ "Пласт" гуртківці представили громадськості родину Грабців: командувача групи "Південь" УПА полковника Омеляна Грабця і багатолітнього в’язня радянських таборів, Почеснoго громадянина міста Коломиї Галину Грабець.

Нині ім’я цієї славної українки носить ДМШ№2 і пластовий курінь станиці Коломия. Громадського діяча і мецената, багатолітнього секретаря Всеукраїнського пластового проводу Міри Мольс із США. Пароха Обертина і Якубівки отця Дмитра - замордованого більшовиками у Харківській тюрмі.

Справжнім святом для шкільної молоді був родинний фестиваль, де кожна школа представляла одну співочу родину. Присутні школярі милувалися пісенними скарбами українського народу та знайомилися з українськими родинними традиціями. Кожна така презентація починалася із священичого благословення.

На моє переконання проект "Моя родина в долі України" - вагомий внесок у виховання новітніх Будівничих соборної України, формуванні націоналістичного світогляду українця-патріота.

Слава Україні! Героям слава!

Автор: Любомир ГРАБЕЦЬ, місто Коломия