друкувати


Гори сміття у середмісті Коломиї

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-08-17 02:30:51

Поблизу універмагу "Коломия" - купи сміття. Тут можна побачити нагромадження паперових коробок, фантиків з-під солодощів, пластянки та гнилі фрукти й овочі. І так щодня протягом останнього тижня.

Від початку серпня з середмістя зникли сині сміттєві контейнери фірми "AVE Коломия". І тепер, щоб не ходити у пошуках баків, дехто примудряється акуратно складати сміття на ті місця, де колись стояли контейнери. Переважно непотріб сюди зносять вуличні торгівці, які розмістилися по обидва боки пішохідної зони біля універмагу. Непродану продукцію або сміття з-під неї продавці зазвичай залишають там, де й торгували.

Як розповів кореспондентам "Коломийських ВІСТЕЙ" керівник філії "AVE Коломия" Орест Фургала, між їхнім підприємством та управлінням комунальним майном була укладена угода про вивіз сміття з середмістя Коломиї. Проте місцеві комунальники відмовилися надалі сплачувати підприємству за послуги, тому "AVE Коломия" була змушена забрати майже всі контейнери з середмістя. Якщо 2012 року у центральній частині міста було 15 контейнерів, які потім зменшили до дев’яти, то зараз сміття можна викинути лише у два контейнери. Їх залишили у середмісті, як пояснює Орест Фургала, за домовленістю з приватними підприємцями, які самі сплачують за послуги підприємству.

Станом на серпень цього року за вивіз сміття з середмістя міська рада заборгувала "AVE Коломия" майже 100 тис. грн.

"У ратуші пояснили, що у подальшому не будуть сплачувати нам за послуги, тому ми забрали свої контейнери з середмістя. Тим не менше, неодноразово йшлося про естетичну складову, що, мовляв, контейнери тільки псують загальний вигляд, - каже Орест Фургала. - Ми не відмовляємося від надання послуг. Підприємці, які там торгують, можуть з нами укладати договори. Часто говорили, що біля "Універмагу" немає сміття. Зараз наочно бачимо, що сміття більш аніж достатньо".

Хто тепер вивозитиме сміття з середмістя - у ратуші не кажуть. "Місто не буде платити кошти за те, що викидають підприємці. У бюджеті коштів на прибирання сміття з-під універмагу не передбачено", - прокоментував начальник відділу комунальним майном Віктор Волошенюк.

В. о. заступника міського голови з комунальних питань Ярослав Гошій взагалі не береться коментувати відсутність контейнерів біля універмагу. Каже, що ситуацією не володіє, а про борг перед "AVE Коломия" чує вперше. На запитання, куди тепер викидати сміття, Ярослав Гошій запропонував журналістам самим шукати смітники, якщо так турбує чистота в Коломиї.

А тим часом, біля універмагу зростають купи сміття. Вуличні торгівці продовжують далі викидати непотріб на тротуар, і лише час від часу хтось з перехожих докине до й не так малої купи сміття пляшку з-під води, втомившись продовжувати пошуки смітників.

P.S. Коли матеріал готувався до друку, стало відомо, що представники підприємства "AVE" провели робочу зустріч з керівництвом Коломийської міської ради. На зустрічі обговорили перспективи подальшої співпраці. Наразі відбулася домовленість про розроблення схеми розміщення сміттєвих контейнерів у центральній частині міста. За словами Ореста Фургали, схему можливо розроблять за 2 місяці. "Повернення контейнерів на старі місця, в тому числі й під універмаг "Коломия", ймовірніше не буде", - повідомив О. Фургала.

Джерело: Коломийські ВІСТИ