друкувати


Болгари бояться, щоб українці росіянам пики не набили...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-08-08 10:30:16

Відпочинок у час, коли в твоїй країні триває війна, важко назвати відпочинком у повному значенні цього слова. Їдеш, спакувавши у валізу відчуття провини: на Донбасі воюють, а я - відпочиваю. А приїхавши на курорт, і півдня не всидиш без новин з України…

 

Коли мова заходить за війну в Україні, болгари змінюють тему   

Поморіє - невеличке, затишне болгарське місто-півострів. Цей чорноморський курорт ідеально підходить для сімейного відпочинку з малими дітьми, а також для тих, хто віддає перевагу тихим і спокійним вакаціям. Цього літа я побувала в Поморіє вшосте: підходять мені тутешній клімат і гостинність місцевих жителів. Минулої зими, коли в Україні тривала Революція гідності, моя поморійська господиня Дарина, у будинку якої зупинялася вже кілька разів, час від часу цікавилася "Як ви там?" і висловлювала підтримку. Напевно, саме ця турбота з наближенням літа і стала для мене остаточним аргументом, аби знову поїхати у сонячну Болгарію.

Більшість болгарів, з якими доводилося спілкуватися, коли заходила розмова про воєнні дії на сході України, співчували українцям і обурювалися діями окупантів. Але це, радше, суто людська реакція на війну як таку - із її смертями і поламаними долями. Загалом же, пересічні болгари не надто вникають у політичні нюанси. Особливо жителі курортних містечок: для них однаково важливі туристи як з України, так і з Росії. Тим паче, останніх приїжджає у рази більше.

Через дві години після того, як стало відомо про збитий над Донбасом пасажирський “Боїнг”, я стала свідком розмови росіян із болгарами, яка чи не найкраще ілюструє ситуа­цію. Жінка-росіянка: "Слышали, украинцы сбили самолет?". Чоловік-болгарин: "Так это же ваши, русские, сбили". На завершення "дискусії" - резюме жінки-болгарки: "Давайте сменим тему, поговорим о чем-нибудь приятном"…  

У болгарських новинах далеко не щодня повідомляють про перебіг війни на сході України. Болгарський уряд то заморожує свою участь у проекті "Південного потоку", то продовжує співпрацю у цьому напрямку… Щоправда, тиждень тому президент Болгарії Росен Плевнелієв закликав урядовців зупинити будь-які дії, пов’язані з “Південним потоком”.

 

Із готелю - у приватний сектор, із літака - в автобус  

У турфірмі, в якій я бронювала відпочинок, мені розповіли: попри фінансові труднощі (торік за євро було 11 гривень, зараз 16) Болгарія залишається для наших туристів популярним напрямком. Порівняно з Чорногорією чи Хорватією, Болгарія пропонує дешевший відпочинок. Щоправда, цьогоріч, зазначають у турфірмах, значно побільшало охочих відпочити в готелях економ-класу. А ще чимало туристів, які раніше літали (переліт Львів-Бургас-Львів - близько 200 євро), пересіли на автобуси (75 євро туди-назад).  

Вартість житла у Поморіє в приватному секторі (на півострові саме такі квартири користуються найбільшим попитом) - 10-12 євро з людини. За двокімнатні апартаменти з кухнею та балконом, у яких можуть жити 4-5 людей, поморійці просять 30-45 євро. Обід чи вечеря в місцевих ресторанчиках - 8-16 левів на людину (4-8 євро). Якщо харчуватися самому (продукти, включаючи овочі та фрукти, - практично за такою ж ціною, що в Україні), можна зекономити.

Упродовж років ціни в Болгарії тримаються приблизно на тому ж рівні. Цього сезону подорожчали хіба що шезлонги та парасольки на пляжі: за лежаки просять 6 левів (три євро), за парасольки - 6-8 левів (3-4 євро). Водночас по всьому узбережжю Поморіє достатньо пляжів, на яких можна відпочивати під власними парасольками. Щоправда, на таких пляжах завжди аншлаги.

 

Українські прапори і галасливі росіяни  

Помешкання українських туристів у Поморіє видно здалеку - на кількох балконах бачила українські прапори. Напередодні фіналу футбольного Мундіалю натрапляла також на німецькі знамена. Російського триколора бачити не доводилося. Але розрізняти російських туристів можна за іншою ознакою - гучні сварки між батьками та малолітніми дітьми. Одна така сім’я жила зі мною по сусідству - балкон у балкон. Раз у раз до мене доносилися не лише голосні перли виховного процесу, а й затяжні вечірні співи батька сімейства. Співав чоловік чомусь тюремний шансон… Пригадався поморійський анекдот: місцеві чайки та баклани навчилися імітувати крики котів, собак і галасливих російських туристів...

Працівники поморійських турфірм розповіли: з огляду на непрості відносини між Україною та Росією з острахом очікують конфліктів між українцями та росіянами. Мовляв, щоб тільки пики одне одному не били… Я стала свідком лише двох "непорозумінь". Дві жіночки-росіянки, помітивши, що на пляжі опинилися в оточенні українців, тихенько встали - і пішли шукати більш комфортне місце. А в одному зі супермаркетів на зауваження української туристки "Чому у вас звучить російська музика?" продавець у відповідь промямлила щось не надто ввічливе. На що українка залишила кошик із продуктами - і пішла геть.

Ще одній тенденції нового часу: цього літа українські туристи вперше почали просити їх, аби розмовляли з ними українською, а не російською. Поморійці дивуються з таких змін: мовляв, раніше розуміли, а що ж тепер сталося? Кажуть, у відповідь почнуть розмовляти болгарською... Гадаю, то так - зопалу. Адже продавці на пляжах Поморіє цьогоріч вперше поруч із вигуком "Мороженое!" запровадили вигук "Морозиво!". Дивись, за роки два приїдемо на курорт, і в ресторанчику вручать україномовне меню (зараз меню пропонують переважно болгарською, російською та англійською). Було би приємно.

 

Для росіян зводять цілі квартали...

"В Болгарии лучше всего отдыхать в собственной квартире!" - приваблює потенційних покупців реклама на вікні одного з численних офісів фірм, що торгують нерухомістю. Найактивніші покупці - росіяни. Для них на чорноморському узбережжі Болгарії будують окремі будинки, цілі квартали, котеджні містечка. У Поморіє один із новобудів називається "Малая Россия". Українські відпочивальники жартують: "Не озирнуться болгари, як Росія прийде й сюди - захищати своїх громадян…".

Квартири на болгарських курортах - дешевші, ніж в обласних центрах України. Однокімнатну можна придбати за 20-25 тисяч євро, двокімнатні апартаменти - 40-45 тисяч євро. Підприємливі росіяни не лише самі відпочивають улітку в своїх апартаментах, а й здають їх в оренду туристам, наймаючи для цього місцевих помічників. Непоганий бізнес. У несезон утримання житла, яке простоює, обходиться його іноземним власникам у символічні суми, - платити треба лише за спожиті електроенергію та воду.

Джерело: Високий Замок