друкувати


Нацкомісія надіслала відповідь на звернення громади Коломиї щодо ціни на воду

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-07-29 11:30:22

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (далі - Комісія), розглянула лист Коломийської міської ради Івано-Франківської області від 10.06.2014 № 562/0/01-24/03, надісланий листом Секретаріату Кабінету Міністрів України від 27.06.2014 № 8195/0/2-14 щодо звернення представників громади міста Коломия, прийнятого на громадських слуханнях 03.06.2014, та в межах компетенції повідомляє наступне.

Згідно з наданими Законом України "Про державне регулювання у сфері комунальних послуг" повноваженнями Комісія здійснює державне регулювання господарської діяльності з централізованого водопостачання та водовідведення (видача ліцензій, встановлення тарифів) Комунального підприємства "Коломияводоканал" (далі -КП "Коломияводоканал").

Встановлення економічно обґрунтованих тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення на рівні, який буде покривати всі витрати в собівартості цих тарифів передбачено законами України «Про житлово-комунальні послуги». «Про ціни та ціноутворення», «Про питну воду та питне водопостачання», «Про державне регулювання в сфері комунальних послуг».

Постановою Комісії від 13.06.2014 № 660 КП «Коломияводоканал» з 1 липня 2014 встановлені тарифи та централізоване водопостачання та централізоване водовідведення.

До встановлення Комісією економічно обґрунтованих тарифів КП «Коломияводоканал» при розрахунках із споживачами за питну воду та надані послуги з централізованого водовідведення застосовувалися тарифи, які не переглядалися з 2008-2012 років, тому вони не відповідали рівню фактичних витрат для вироблення (створення) послуг з централізованого водопостачання та водовідведення. При цьому, існувало перехресне субсидування, за якого тарифи для населення на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення були набагато менші за витрати на виробництво цих послуг, і різниця з оплати перекладалася на інших споживачів.

Разом з тим, з метою уникнення значного фінансового навантаження на населення у зв'язку з необхідністю оплати комунальних послуг (зокрема, послуг з централізованого водопостачання) за економічно обґрунтованими тарифами, Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 05.04.2014 № 83 «Про посилення соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги» (набирає чинності з 01.07.2014), якою передбачено надання та призначення населенню компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг в умовах підвищення цін і тарифів на послуги.

Фінансування витрат, пов'язаних з наданням населенню компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг в умовах підвищення цін і тарифів на послуги, здійснюється за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирної плати (утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), вивезення побутового сміття та рідких нечистот згідно з Порядком фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій з державного бюджету, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.2002 № 256.

Крім того, згідно зі статтею 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать: повноваження, зокрема, встановлення за рахунок власних коштів і благодійних надходжень додаткових до встановлених законодавством гарантій щодо соціального захисту населення.

Також звертаємо увагу, що на сьогоднішній день для підтримки найбільш вразливих верств населення в Україні функціонує система надання адресної соціальної допомоги. Забезпечення соціального захисту малозабезпечених сімей в Україні в умовах підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги здійснюється шляхом надання таким родинам державної соціальної допомоги у вигляді щомісячної адресної безготівкової субсидії для відшкодування витрат на оплату користування житлом або його утримання та комунальних послуг (водо-, тепло-, газопостачання, водовідведення, електроенергія, вивезення побутового сміття та рідких нечистот).

Джерело: Коломийська міська рада