друкувати


В армії служать люди придатні до військової служби

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-07-17 11:30:30

16 липня, у Військово-медичному клінічному центрі Західного регіону відбулася зустріч-інформування з питань соціального та правового захисту військовослужбовців, які отримали поранення у боях з терористами на сході країни.

У ній взяли участь керівництво, головні спеціалісти медичної установи, а також представники військової юриспруденції на чолі із начальником Західного територіального юридичного відділу підполковником юстиції Йосипом Матлаєм.

Зокрема, більше півсотні військовослужбовцям, які прибули на лікування до Львова розповіли про порядок індивідуальної оцінки придатності їх до військової служби після закінчення стаціонарного лікування, умови надання відпустки військово-лікарськими комісіями за станом здоров’я під час особливого періоду та етапи реабілітації у військових лікувально-профілактичних закладах.

Так, заступник начальника центру з медичної частини, лікар вищої категорії полковник медичної служби Олександр Похлєбаєв зазначив, що буде зроблено усе можливе аби повернути присутніх у стрій, до своїх побратимів.

‑ Однак, до уваги буде братися, як вже казали вище, індивідуальна оцінка придатності до військової служби. Тобто, виписуватимемо лише тих військовослужбовців, яким штатна військово-лікарська комісія (ВЛК) дасть "добро" на подальше проходження військової служби у Збройних Силах України та інших силових структурах.

Натомість, начальник Центру полковник медичної служби Іван Гайда відповідаючи на одне із запитань детально поінформував присутніх про окремі положення ст 11. "Право військовослужбовців на охорону здоров'я та медичну допомогу" Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей". Крім того, зазначив, що рішення ВЛК про надання військовослужбовцю відпустки за станом здоров’я після проходження лікування є обов’язковим до виконання безпосереднім керівництвом на місцях проходження служби..

‑ Отже, якщо після лікування буде прийнято рішення про те, що комусь з вас рекомендовано додаткову відпустку за станом здоров’я ‑ ваш командир зобов’язаний її надати відразу після прибуття. Хочу наголосити на слові "відразу", адже вона також є частиною лікування і, як наслідок, фактором повного відновлення організму. Це дуже важливо і ті посадові особи, які чинитимуть перепони на місцях ризикують відповісти за свої дії перед Законом.

Також під час обміну думками було надано актуальну інформацію щодо ймовірного приховування військовими медичними установами реальних діагнозів військовослужбовців, задіяних в антитерористичні операції.

‑ Це повна нісенітниця. Дійсно, у мережі Інтернет та окремих засобах масової інформації час від часу з’являється інформація про те, що пораненим після лікування нібито роблять "цивільні" записи - розповів заступник начальника центру по роботі з особовим складом підполковник Іван Держило. - Можу запевнити, перш за все тих, хто прибув сюди з легкими пораненнями, що у їхніх медичних картах, які, до речі, зберігаються двадцять п’ять років, не знайдеться місця для мирних діагнозів: запалення легень, гостре респіраторне захворювання тощо. У нас таке виключено. Всі ви поступили з медичними документами, де є встановлені діагнози і після завершенню лікування в усіх на руках буде дійсний виписний епікриз, а не якась "фількіна" грамота - наголосив він.

Доповнюючи відповіді на подальші запитання головний терапевт Західного регіону полковник медичної служби Юрій Якубенко розповів про найважливіші супровідні документи, які мають мати при собі поранені військовослужбовці.

‑ Найголовнішою є довідка про поранення, травми і захворювання, що складається безпосередньо на місці командиром військової частини. Саме вона є першоджерелом, що підтверджує факт вашого поранення. З усіх інших питань з іншими документами слід звертатися до свого лікуючого лікаря, який на час лікування є вашим "ангелом-охоронцем".

Загалом, впродовж зустрічі-інформування було окреслено набагато ширше коло питань. Деякі з них стосувалися побутових умов, реадаптації та реабілітація після військово-травматичних стресів, інші - фінансових та юридичних питань, порядку вибуття до пунктів постійної дислокації тощо.

Автор: Підполковник Віталій ІВАНОВ