друкувати


Факультет військово-морських сил в Одесі проводить набір на навчання

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-07-16 05:30:19

В ході останніх подій ми розуміємо, що гостро постало питання підготовки фахівців національних військово-морських сил, і хотілося б, щоб ішла відповідна робота по підготовці кадрів для захисту держави, бо наше сьогодення висуває особливі вимоги до функціонування ефективної системи якості військової освіти щодо забезпечення державної незалежності та оборони і захисту національних інтересів України.

 

Дві долі Академії військово-морських сил імені П.С.Нахімова

Одним з таких закладів, що відповідав за виховання українських військового, була академія військово-морських сил імені. П.С.Нахімова, створена 13 травня 2009 року, шляхом реорганізації Севастопольського військово-морського інституту імені П.С.Нахімова.

На чотирьох факультетах, єдиного у нашій державі вищого військово-морського навчального закладу, здійснювалася підготовка військових та цивільних фахівців за спорідненими спеціальностями, сформовані підрозділи: військово-морський коледж старшинського складу, військово-морський ліцей, кафедра підготовки офіцерів запасу, організована робота з підготовки іноземних спеціалістів з ряду країн світу. У академії функціонувала докторантура та ад’юнктура.

Науково-експериментальною базою для проведення наукових досліджень у академії була навчально–лабораторна база кафедр та Наукового центру військово-морських сил. За підтримки Британської Ради в Україні створено бібліотечно-інформаційний центр для вивчення англійської мови, обладнаний сучасною навчально-методичною літературою, аудіо-, відео- та комп’ютерною технікою.

В зв’язку з анексією АР Крим та міста Севастополь Російською Федерацією, академію передислокували до міста Одеса, і тепер її переформовано у факультет військово-морських сил Одеської національної морської академії.

 

Військові фахівці про особливості навчання

Про особливості цьогорічної вступної кампанії, навчання та можливості для курсантів спробувала дізнатись журналіст Коломия ВЕБ Порталу у розмові з командуванням факультету військово-морських сил Одеської національної морської академії та військовим комісаром Коломийського ОМВК підполковником Олегом Пархоменко.

"Як правило, після випуску лейтенанти призначаються на первинні офіцерські посади: командир групи (команди) на кораблі 1-2 рангу рангу, чи командир бойової частини на кораблях 3-4 рангу",  - розповідає капітан 1 рангу Ростислав Анатолійович Шаров. - А подальше кар’єрне зростання уже залежить від особистих якостей кожного офіцера, його професійної підготовленості, цілеспрямованості у досягненні поставлених цілей. У кожної людини це займає різний час. Хтось починає просуватися по командирській лінії, комусь більше до вподоби робота з технікою - і він просувається по інженерній стежині. Зараз в збройних силах розроблені вимоги до посад. І офіцер, який хоче зайняти вищу посаду уже знає, яким вимогам він повинен відповідати, щоб її зайняти. Він самостійно починає готуватися до її зайняття. Терміни проходження служби на конкретних посадах також чітко регламентовані. На первинних офіцерських посадах вони складають 2-3 роки, на посадах середньої ланки 4-6 років. Для зайняття вищих посад потрібне подальше навчання в Національному університеті оборони. Ну а далі, адміралами стають одиниці..."

"В повсякденному житті курсанти, як і усі військовослужбовці, залучаються до несення чергово-вахтової служби. Зараз керівництвом академії вживаються усіх заходів, щоб мінімізувати відрив курсантів від навчального процесу, - розповідає капітан 2 рангу Аркадій Борисович Степаненко.

Усі курсанти живуть за розпорядком дня, в якому передбачений час на ранкову фізичну зарядку, аудиторні заняття, самостійні заняття, вільний час для власних потреб, час на відпочинок. У них шестиденний робочий тиждень. У неділяю - вихідний день,вони мають змогу піти у звільнення. Для курсантів старших курсів, які не мають заборгованостей по навчанню і військовій дисципліні, передбачене звільнення у місто після вечері. Два рази на рік курсанти отримують канікулярну відпустку: 30 діб влітку та 14 діб взимку. Поза межами академії можуть проживати лише курсанти-контрактники. Курсанти знаходяться на повному державному забезпеченні (безкоштовне проживання, харчування, військова форма одягу). Крім того, усім виплачується стипендія. Курсантам-відмінникам виплачується підвищена стипендія, а найкращі - отримують іменні стипендії."

Одна з найважливіших переваг, як зазначає капітан, - курсанти мають можливість стажуватись і закордоном. "Для проходження морської практики є спеціальні навчальні катери. Курсанти проходять практику на всіх кораблях військово-морських сил України. Також під час цієї практики курсанти неодноразово брали участь у міжнародних навчання "Сі Бриз", "Блек Сі Фор", "Морський щит", операції "Аталанта". Найкращі наші курсанти мають змогу проходити стажування на корабля ВМС Італії, Франції, Великобританії та інших країн. Зараз три курсанти проходять навчання у Великобританії. Є запрошення розмістити наших курсантів у військових закладах Франції, Польщі".

Військовий комісар об’єднаного міського військового комісаріату підполковник Олег Пархоменко розповідає, що зараз проходить вступна кампанія. Подачу заяв та документів за надходженням з військових комісаріатів та оперативних командувань подовжено через ситуацію у країні.

"Для того, щоб подати заяву на поступлення, потрібно оформити особову справу, також пройти ряд комісій в міському військовому комісаріаті. Далі вже йде відбірковий тур. До речі, всі студенти, які будуть навчатись в даному закладі, обов’язково забезпечуються харчуванням та проживанням в гуртожитку безкоштовно, незалежно від форми навчання - чи то платна чи державна".

Вступити до ВИШу можуть особи, віком від 17 до 21 року, пройшли ЗНО, які виявили таке бажання, чи військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом у Збройних Силах України.

Після закінчення академії, студенти зі званням лейтенанта будуть офіційно працевлаштовані і далі продовжувати також військову кар’єру як у ВМС так і ЗСУ.

"На майбутнє, я думаю, що ця структура (військова - прим.) буде розвиватись. Для того, щоб ЗСУ були забезпечені висококваліфікованими кадрами, потрібно розвивати військову освіту, поновлювати військово-навчальні заклади, які були знищені чи закриті. Це стосується, зокрема, і Академії ВМС імені. П.С.Нахімова в м. Севастополі", - говорить військовий комісар.

Автор: Ольга Палійчук
Джерело: Коломия ВЕБ Портал