друкувати


Зустрічі-події ARTPOLE.IF стартували на Прикарпатті

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-07-11 04:30:04

8 липня 2014 розпочалася грандіозна міжнародна подія ARTPOLE.IF, яка вперше замість традиційного фестивалю проходить у форматі творчої лабораторії в с.Уніж, Івано-Франківської області.

Організатори так коментують своє рішення змінити формат "АртПоля": "Цьогорічне ArtPole вирішено провести не в форматі фестивалю, а як три зустрічі-події - на таких різних локаціях, аби опинитися всередині історичних процесів, що зараз відбуваються в нашій країні, документувати, досліджувати, самостійно й неупереджено аналізувати. Це дві різні концепції: якщо на фестивалі всі демонструють вже створені проекти, то в процесі лабораторії люди знайомляться, зустрічають близьких за духом і світосприйняттям, і разом знаходять нові сенси й форми. І здається, саме цей формат потрібен нині Україні".

Не дивлячись на різні перепони, не тільки географічні, на творчу лабораторію приїхало набагато більше учасників з усіх областей України, ніж планувалось. Крім того протягом тижня сюди завітають майстри, художники, музиканти та громадські діячі з АР Криму і Карпат, а також з Великобританії, Польщі, Туреччини.

На думку організаторів, ARTPOLE.IF є своєрідним духовним та творчим відродженням українського народу у нинішній час. Творча лабораторія об’єднує народ не тільки через створення нових проектів, але й через взаєморозуміння в музичному та образотворчому контексті. Саме тому протягом п’яти днів відбудеться: перегляд документального кіно від DocuDays, відеопоезії Cyclop, F.I.V.E. feelings та проекту #Babilon’13; майстер-класи і лендарт проекти від відомих українських художників, які кожен рік беруть участь в проекті: Жанни Кадирової, Мирослава Вайди, Анатолія Бєлова, Віталія Кохана.

Найбільш насиченими днями ARTPOLE.IF будуть 11 та 12 липня, на які організатори приготували багато сюрпризів. Спеціальним гостем буде гурт That Black з перформансом "НІЖНІСТЬ-ВІЙНА-МЕТАМОРФОЗИ-ТИША". "Це моя спроба осмислення, прийняття й гармонізації Подій, які відбуваються зараз в моїй країні, в моєму місті. Все розглядається як фаза нескінченних коливань між початковими полярними станами, що витискають й породжують один одного в загальному потоці Буття. Спроба поєднати все, що відбувається, в цілісність, дати можливість побачити, зрозуміти й знайти себе між цими протилежними полюсами. Усвідомити життя ззовні й всередині як рух в просторі мандали - давнього символу Цілісності", - роз’яснює Влад Креймер, That Black.

Також 11 липня відбудеться презентація нового проекту ATLAS ESTREMO від Юрія Андруховича та польського гурту Karbido. "Є певна межа в людині, за якою їй вже досить і необхідно звільнити емоції. Наш новий проект напевне є відображенням того, що відбувається в Україні. І ми відчуваємо необхідність розповісти про це цілком в новий спосіб", - зазначає Томаш Сікора з Karbido.

В останній день планується яскрава музична програма за участю українських та зарубіжних гуртів.