друкувати


Спільне заняття провели метрологічні підрозділи Збройних Сил та Державної прикордонної служби України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-07-05 10:30:22

У Львові, на території бази вимірювальної техніки служби метрології і стандартизації ЗС України, де командиром підполковник Олег Притика, відбулося спільне дводенне заняття метрологічних підрозділів Збройних Сил України та Державної прикордонної служби України.

Навчальний процес було організовано на чотирьох навчальних місцях - в стаціонарній метрологічній лабораторії, пересувних лабораторіях вимірювальної техніки на базі КамАЗ-4310 та пересувній лабораторії вимірювальної техніки Державної прикордонної Служби України на базі ГАЗ-32213.

Як розповів головний інженер військової частини майор Ігор Талабко, заняття проводилися перш за все з метою ефективного вводу в стрій військовослужбовців, які були призвані за мобілізацією у профільні підрозділи стройових військових частин Сухопутних військ ЗС України, а також для організації взаємодії метрологічних підрозділів обох силових структур.

- Слід розуміти, що ці військовослужбовці не закінчували навчальних закладів за нашою спеціальністю, а лише мають дотичні до неї цивільні професії - механіка, електромонтера, слюсаря. Тому їм необхідно було надати фахові знання, адже для того, аби техніка не ламалася та працювала у штатному режимі, вони мають володіти навичками роботи на ній., - зазначив він.

За словами начальника служби метрології і стандартизації однієї з механізованих бригад капітана Андрія Івіна, після теоретичної підготовки підпорядкований особовий склад займався розгортанням пересувної лабораторії вимірювальної техніки в польових умовах.

- Аналогічний комплект ПЛВТ стоїть на озброєнні нашої військової частини і призначений для калібрування вимірювальних приладів у польових умовах. Можемо виконати поточний ремонт, а в разі, якщо апаратура несправна - відправляємо на середній ремонт до регіональної метрологічної військової частини. У польових умовах можемо провести метрологічне обслуговування зразків озброєння та військової техніки, а саме провести вимірювання частоти, потужності, напруги та інших. Залежно від поточної ситуації та з метою якісної організації роботи можемо додатково напнути два намети: перший виконуватиме функцію пункту прийому засобів вимірювальної техніки, другий - виносної лабораторії для повірки засобів вимірювання тиску.

Як зазначив начальник відділу повірки та регулювання радіовимірювальних приладів майор Олег Коваль, це єдиний у регіоні повністю вітчизняний зразок пересувної лабораторії вимірювальної техніки, що призначена для повірки та калібрування засобів вимірювальної техніки військового призначення в польових умовах у місцях дислокації військ Збройних Сил України та інших військових формувань.

Значну увагу майбутніх метрологів було акцентовано на досвіді спеціалістів-метрологів Державної прикордонної служби України. Зокрема, на їхню розробку мобільної ПЛВТ на базі двох ГАЗель 32213.

За словами начальника метрологічної лабораторії майора Ігора Гангалюка їхня лабораторія спеціалізується на повірці та калібруванні дозиметричних й теплотехнічних, механічних та електричних приладів.

- Як ви знаєте наша служба проводить радіаційний контроль транспортних засобів і вантажів у пунктах пропуску через державний кордон та на митній території України з використанням відповідних приладів. Їх в нас є чимало але всі вони мають бути повірені нашою службою у встановленому порядку.

Також він поділився вигодами модернізації морально застарілої лабораторії.

- Перш за все, було досягнуто суттєвого підвищення мобільності за рахунок менших габаритів та оптимізації робочих місць. Не менш важливою стала й економічна складова у виді витрат на пальне, адже впродовж року доводиться долати великі відстані.

Загалом сумісне дводенне заняття метрологів Західного регіону було організовано виключно у прагматичній площині - було налагоджено не лише обмін досвідом, а й виконано метрологічне обслуговування задіяних ПЛВТ, зокрема, відбулася передача фізичних величин від вищого класу до нижчого класу точності.

Автор: Підполковник Віталій ІВАНОВ