друкувати


ОПОРА прозвітувала щодо результатів спостереження за ЗНО у Івано-Франківській області

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-07-03 09:30:12

1. Загальні висновки щодо організації та проведення ЗНО у 2014 р. :

27 червня завершилась основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання знань випускників загальноосвітніх навчальних закладів у 2014 році. У Івано-Франківській області Громадянська мережа ОПОРА слідкувала за дотриманням процедур стандартизованого тестування з п’яти предметів (іноземні мови, українська мова та література, математика, історія України, біологія), провівши 51 спостереження. Крім того, активісти ОПОРИ також спостерігатимуть за проведенням додаткової сесії ЗНО, яка триватиме від 1 до 15 липня.

У ході спостереження за ЗНО спостерігачами ОПОРИ не було зафіксовано фактів порушення процедури тестування з боку персоналу пунктів тестування чи фактів недобросовісного виконання своїх обов’язків. Це свідчить про належний рівень підготовки персоналу пунктів тестування, що був проведений Івано-Франківським РЦОЯО, та достатній рівень компетенції персоналу для проведення зовнішнього незалежного оцінювання.

Заходи безпеки, спрямовані на збереження конфіденційності змісту тестових матеріалів до початку тестування, можна назвати ефективними, оскільки фактів витоку такої інформації не виявлено. Так само на тих пунктах тестування, де були присутні спостерігачі ОПОРИ, не зафіксовано фактів пошкодження контейнерів з тестовими матеріалами.

Стосовно якості виготовлення тестових зошитів, то на пунктах тестування, де були присутні спостерігачі ОПОРИ, не зафіксовано випадків виявлення дефектів друку. Щодо комплектації аудиторних пакетів з тестовими матеріалами, то на пункті тестування, розміщеному в Українській гімназії №1 (м. Івано-Франківські), був зафіксований один випадок нестачі одного бланку відповідей під час тестування з української мови і літератури. Дану проблему персонал пункту тестування усунув відповідно до карти вирішення нестандартних ситуацій, взявши вільний бланк відповідей з аудиторії, в яку не з’явились усі абітурієнти. Більше таких випадків не виявлено.

Додаткова сесія ЗНО триватиме до 15 липня. На цю сесію зареєстровано в Івано-Франківській області 112 абітурієнтів. З них на дану сесію ЗНО зареєстровано 60 абітурієнтів з Донецької і Луганської областей та АР Крим, де відсутня можливість організувати тестування.

 

2. Висновки щодо дотримання прав та процедур проходження ЗНО учасниками тестування

У порівнянні з персоналом, учасники ЗНО менш дисципліновані у питанні дотримання процедури. Спостерігачі фіксували випадки запізнень абітурієнтів, появи абітурієнтів без необхідних документів та вилучення абітурієнтів через ігнорування заборони мати при собі під час складання тесту заборонені предмети й засоби. Проте порівнюючи із загальною кількістю абітурієнтів, що взяли участь у тестуванні, частка порушників незначна, а факти порушень через їхню незначну кількість не мають масового характеру. За порушення процедури учасниками ЗНО під час основної сесії з пунктів тестування відбулось 14 вилучень, 13 – за наявність заборонених засобів і пристроїв, 1 – за спробу скласти тест за іншого абітурієнта.

Спроба скласти тест за іншого абітурієнта зафіксована вперше за всі роки спостереження за ЗНО в Івано-Франківській області. У Коломийській спеціалізованій школі №1 ім. В. Стефаника до початку тестування був виявлений абітурієнт, який намагався скласти тест за свого брата. Для цього він переклеїв своє фото у паспорт брата. Як пояснив порушник, брат отримав опік ноги і не міг прийти на пункт тестування, тож вони таким чином думали вийти з ситуації. Хлопця було негайно виведено за межі пункту тестування. Порушника виявила інструктор, яка вчила в школі обох братів.

 

3. Апеляції щодо процедури тестування

Апеляцій на процедуру тестування Івано-Франківському РЦОЯО абітурієнти не подавали.

 

4. Висновки щодо дотримання прав та процедур ЗНО персоналом пунктів тестування

Під час проведення ЗНО не зафіксовано випадків порушення процедури тестування з боку персоналу пунктів тестування. Як і попереднього року, спостерігачі не виявили фактів користування мобільними телефонами чи іншими забороненими засобами з боку інструкторів і чергових по пункту тестування. При виникненні нестандартних ситуації персонал пункту тестування діяв відповідно до визначених процедур реагування на них. Фактів неналежного виконання своїх обов’язків, ігнорування порушень процедури чи перешкод для громадських спостерігачів не зафіксовано. За висновками спостерігачів, професійний рівень персоналу пунктів тестування достатній для проведення зовнішнього незалежного оцінювання.

 

5. Особливості застосування металодетекторів

Металодетектори під час основної сесії ЗНО застосовували у всіх аудиторіях на всіх пунктах тестування. Перевірка абітурієнтів на наявність заборонених пристроїв відбувалась після початку абітурієнтами роботи над тестом і проводилась одночасно з проставлянням відмітки у сертифікаті ЗНО про проходження тестування з відповідного предмету. Для даної процедури оголошували технологічну перерву, а витрачений на технологічну перерву час абітурієнтам компенсовували. Під час перевірки металодетекторами заборонені пристрої були виявлені у 13 абітурієнтів, внаслідок чого їх було вилучено з пункту тестування, а роботи анульовано.

Відповідно до «Порядку проведення зовнішнього незалежного оцінювання в 2014 році» абітурієнтам протягом часу, відведеного для складання тесту, заборонено мати при собі засоби зв'язку, пристрої зчитування, обробки, збереження та відтворення інформації, а також окремі елементи, які можуть бути складовими відповідних технічних засобів чи пристроїв.

 

6. Сприяння роботі громадських спостерігачів

Умови для роботи громадських спостерігачів забезпечені на рівні, достатньому для проведення спостереження за ЗНО. Конфліктних ситуацій між спостерігачами і персоналом пункту тестування не було, так само як не було випадків перешкоджання здійсненню спостерігачами своїх обов’язків.

Джерело: Громадянська мережа ОПОРА