друкувати


Google почав реалізовувати право користувачів бути забутими

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-06-27 02:30:50

Інтернет-компанія Google почала видаляти з результатів пошуку посилання, щодо котрих надійшли відповідні запити громадян європейських країн.

Таким чином почало реалізовуватися постанова Європейського суду щодо права європейців на конфіденційність, що отримало назву "право бути забутим".

Про це повідомляє Wired із посиланням на The Wall Street Journal.

"Цього тижня ми починаємо вживати дій згідно з запитами про видалення, які до нас надійшли", - сказав речник Google.

"Для нас це - новий процес. Кожен запит має бути оброблений в індивідуальному порядку, і ми працюємо якомога швидше, щоби впоратися з чергою", - додав він.

Черга чимала, адже з місяць тому таких запитів було понад 40 тисяч.

Під час розгляду запиту представники Google перевірятимуть, чи міститься в результатах позову щодо цієї особи застаріла або недоречна інформація. Вони враховуватимуть, чи не суперечить інтересам суспільства видалення якоїсь інформації, як, наприклад, у випадку записів про фінансове шахрайство, непрофесіоналізм, судимості чи неналежну суспільну поведінку держслужбовця.

Хоча процедура подання запиту доволі проста, вже з’явилися сайти, що пропонують свою допомогу.

У разі задоволення запиту користувач отримає повідомлення через електронну пошту про те, що результати пошуку видалено. У разі відмови він має право звернутися до Управління комісара з інформації.

Рішення суду про "право бути забутим" викликало здивування та побоювання як всередині Google так і серед поборників свободи слова. Постало питання, чи не дає це привід для запровадження цензури в Інтернеті. Google же опиняється в складній позиції арбітра, який має вирішувати, що люди мають право знати, а що – ні. Прибічники приватності зазначають, що реакція громадськості надто "роздмухана", адже будуть видалятися результати лише пошуку за ім’ям та прізвищем, а не пошуку Google узагалі.

Джерело: Українська правда. Життя