друкувати


Новий прокурор Коломиї Іван Витрикуш: На мене вплинути може лише керівництво та Бог

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-06-23 01:50:17

Новим Коломийським міжрайонним прокурором став Іван Витрикуш. Раніше він обіймав посаду заступника прокурора Івано-Франківської області по нагляду за прокурорським слідством, потім працював транспортним прокурором та прокурором Снятинського району. На останній посаді пропрацював лише п’ять місяців. 23 травня за наказом Генерального Прокурора України Олега Махніцького був призначений головним прокурором Коломийщини.

Іван Витрикуш народився у селі Закрівцях. Навчався в Чернівецькому кооперативному технікумі на юридичному факультеті. Після закінчення був скерований на роботу на Житомирщину. Там працював юрисконсультом та заочно навчався в Одеському університеті ім. Мечникова. Після закінчення у 1992 році перейшов на роботу в органи прокуратури. Розпочинав помічником прокурора Малинського району Житомирської області. Потім разом з сім’єю переїхав на постійне місце проживання на Прикарпаття.

На Коломийщині Іван Витрикуш працюватиме не вперше. «Для вашого району я не нова людина, – представляється Іван Витрикуш. – Тут відпрацював прокурором майже дев’ять з половиною років з 2001 по 2010 роки. Тож з проблемами району добре обізнаний».

Про майданні події, корупціонерів та крадіїв гравію – новопризначений прокурор розповів кореспондентам КВ.

– Ви вже 22 роки працюєте у прокуратурі, десять з них – на доволі високих посадах. Як Вам вдалося скільки часу протриматися в органах прокуратури?

– Я ніколи не пхався у політику. Цю пораду завжди даю й молодим спеціалістам. За увесь час роботи ніколи не віддавав перевагу якимось політичним партіям. Завдяки такій позиції, вважаю, вдалося тривалий час займати такі високі посади.

– У лютому під час подій на Майдані активісти «Правого сектору» протестували проти діяльності прокуратури, зокрема й у Коломиї. Як повелися би Ви, очолюючи на той час місцеву прокуратуру?

– Я переконаний у тому, що вони не хотіли втягнути прокуратуру в політику. Вони ж не протестували проти якогось конкретного рішення. Це було таке підняття громадського духу. Тоді вважали, що всі – від працівників Адміністрації Президента до місцевого правоохоронця – злодії та корупціонери. Треба розуміти: у будь-якій галузі не можуть всі працівники бути однаковими. Треба робити висновки стосовно конкретної людини. Якщо є факти зловживання владою, то треба цьому надавати розголосу та розбиратися у ситуації законним шляхом. Мене обурює, коли з прокурорів хочуть зробити фашистів. Я ніколи фашистом не був. Я народився на Західній Україні, мій дід воював за волю цієї країни.

Тоді в лютому активістам треба було пояснити, що прокуратура в Коломиї – з народом. Працівники прокуратури – це теж народ. Звісно, протестні акції мають бути. Люди таким чином висловлюють своє ставлення до прокуратури. Але це все має відбуватися аргументовано.

– Але до них тоді так ніхто і не вийшов...

– Це велика помилка. Людям треба було пояснити, чому немає керівництва, вислухати претензії до прокуратури. Думаю, в активістів були свої вимоги.

– Двох працівників прокуратури активісти попросили написати рапорти на звільнення…

– Ті двоє прокурорів продовжують працювати. Ми ж розуміємо, що рапорти на звільнення були написані під тиском.

– На початку квітня активісти «Правого сектору» спіймали у нетверезому стані за кермом працівника прокуратури Любомира Мацьківа. Як все завершилося?

– Зараз він перебуває на лікарняному. Служба внутрішньої безпеки Генеральної Прокуратури України провела стосовно нього службове розслідування. Документи про вчинення правопорушення Мацьківим зараз знаходяться на розгляді у суді. Наскільки мені відомо, цього місяця він не з’явився на розгляд справи. Для подачі пояснення запросили й представників Самооборони та працівників Державтоінспекції.

– Чи плануються кадрові зміни?

– Я не прихильник того, щоб рубати по живому. Для мене важливо, яке у працівника ставлення до роботи. У нас є прокурори, які пропрацювали тут вже кілька років. Вони, звісно, є фахівцями. Але є й ряд молодих працівників, які прийшли сюди лише два-три роки тому. Їх потрібно навчити та подати правильний приклад.

– Чи вже визначено пріоритетні напрямки роботи прокуратури на цей рік?

– Пріоритетні напрями діяльності прокуратури визначаються Генпрокурором та прокурором області. Одні з найосновніших – це боротьба з корупцією та робота на упередження щодо заборгованості з виплати зарплатні та пенсій. З останнім на Коломийщині ситуація не дуже втішна. За п’ять місяців цього року майже вдвічі зросла заборгованість по заробітній платі. Зараз вона складає 1,5 млн. гривень. Серед боржників – п’ять економічно активних підприємств. Вони не те, що ухиляються від виплати зарплатні, а свідомо відмовляються оплачувати працівникам виконану роботу. Одним з боржників є ПАТ «Прикарпаття». Там надходження на підприємство становить 1 мільйон гривень. І попри це власник відмовився виплатити 150 тис. грн. заробітної плати працівникам.

Я – реаліст, тому розумію, що через місяць ми не закриємо питання щодо боржників по зарплаті. Бо нині ми працюємо з одними боржниками, а завтра з’являться інші.

Я казав своїм підлеглим: треба так працювати з керівниками підприємств, щоб вони розуміли: у них під ногами вогонь горить. Якщо вони порушують закон, то я гарантую вам: будуть відповідати. Щодо ПАТ «Прикарпаття», то там вже розпочато кримінальне провадження.

– Які привілеї матимуть чиновники, яких спіймали на корупції?

– Вони матимуть лише один привілей – дотримуватися закону. Я прокурор, на якого вплинути ніхто не може, окрім керівництва та Бога.

У нас законослухняні люди. За десять років намагань вплинути на мене, як на прокурора, не було. Треба так поставити себе, щоб людина розуміла: на цього прокурора впливу немає.

– Зараз болючим питанням для Коломийщини є нелегальний вивіз гравію з Пруту. Як плануєте з цим боротися?

– За останній місяць я зустрічався з підприємцями, районною радою та активістами Самооборони. На початку травня була домовленість, що на час нересту не будуть вивозити гравій. Але підприємці цієї домовленості не дотримали.

Районна влада зобов’язалася розробити проектно-кошторисну документацію для того, щоб створити на Коломийщині кар’єр для вивозу гравію. Зараз працює лише один кар’єр у селі Кийданчі. Звідти гравій видобуває «Укравтодор».

Я вам обіцяю, такого, як «я хочу вже возити», у нас не буде. Як прокурор, я ніколи не дам на це дозвіл.

За останній місяць до міського відділу міліції надійшло 41 звернення від громадян щодо незаконного вивозу гравію. Проте розпочато тільки одне кримінальне провадження, оскільки там був об’ємний вивіз. А щодо інших – звернення відправлено в екоінспекцію, яка притягне підприємців до адміністративної відповідальності.

Джерело: Коломийські ВІСТИ