друкувати


Що стоїть за вибором України. (Інфографіка)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-05-29 07:30:30

Позачергові президентські вибори 25 травня, які були найбільш відкритими і демократичними за весь час незалежності України, стали історичним успіхом українського народу. Вперше главу держави обрав не Захід чи Схід, обрала вся країна.

Центрвиборчком обробив 100% електронних протоколів і оголосив результати – Петро Порошенко впевнено лідирує з 54,7%, друге місце дісталося Юлії Тимошенко (12,81%), третє – Олегу Ляшку (8,32%).

Найбільшу підтримку Порошенко отримав у Львівській та Вінницькій областях, де за нього проголосували 69.90% та 67,32% відповідно. Менше 50% за цього кандидата проголосували в Донецькій, Луганській, Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Харківській, Херсонській і Чернігівській областях. Найнижчий рівень підтримки – в Луганській, Донецькій і Харківській областях, де за нього проголосували відповідно 33,17%, 36,15% і 35,28% виборців. Юлія Тимошенко найбільшу підтримку отримала на дільницях у Чернігівській області - 19.48%.

Волевиявлення відзначилося винятковою активністю виборців - явка склала майже 60%. Переважна більшість громадян України з усіх регіонів держави, включаючи окупований Крим, взяла участь у голосуванні на понад 90% виборчих дільниць країни, підтверджуючи повну репрезентативність та легітимність виборів.

Як виборці, так і усі учасники президентських перегонів визнали їх найчеснішими та найдемократичнішими з тих, що бачила незалежна Україна. А міжнародні спостерігачі засвідчили, що волевиявлення відбулося у відповідності до світових критеріїв і стандартів.

Джерело: Укрінформ