друкувати


"Карусель", "Синій светр" або "Хустинка" - все це методи фальсифікації на виборах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-05-13 06:45:05

Напередодні президенських виборів багато українців хвилюються, що їх голоси будуть використані проти їх волі. Турбують такі думки й іванофранківців, які до слова, обиратумуть ще народного депутата від №83 округ. Хвилювань додають й останні події на сході, де загроза ймовірних фальсифікацій найвища.

Про можливі та найпопулярніші методи фальсифікацій виборів кореспондент «Бліц-Інфо» поцікавився у франківських "знавців".

За словами представника Комітету виборців України в Івано-Франківській області Ігоря Ткача, про методи як такі напередодні виборів говорити не слід. Оскільки інформація такого плану може бути використана зацікавленими особами.

Однак, щоб не потрапити в халепу через незнання елементарних способів, що пов’язані з фальсифікацією виборів кореспондент «Бліц-Інфо» поспілкувався з представником громадської організації "ОПОРА" в Івано-Франківській області Іваном Маруняком.

За його словами, найбільш популярними є так звані "Карусель", "Синій светр" або "Хустинка" та "Ручки з чорнилом, що зникають".

Схема "Карусель" найпоширеніша з усіх вищезгаданих.

«Її суть полягає в тому, що виборець йде на дільницю з своїм бюлетенем, де йому вручають ще один - справжній. Він кидає у скриньку заготовлений бюлетень з галочкою, а взамін виносить порожній. І за це отримує фінансову винагороду», - зазначив Іван Маруняк.

Схема "Синій светр" або "Хустинка", за словами Івана Маруняка, складніша за реалізацією.

«У виборчій дільниці зацікавлені люди дають бюлетені громадянам, яких немає в списках виборців на дільницях. Чому така назва, тому що в них є якісь елементи одягу по яких можна їх розпізнати. У 2004 році це була якогось кольору хустинка, зав’язана чи в кишені піджака», - додає він.

Третій спосіб сфальсифікувати вибори - за допомогою "Ручки з чорнилами, що зникають".

Однак, за словами координатора, цей спосіб останнім часом застосовується рідко.

Представник ГО «ОПОРА» зазначає, що наразі на Прикарпатті немає передумов, які б свідчили про підготовку спотворення результатів воєвиявлення громадян.

Натомість представник громадського руху «Чесно» та Інституту політичної освіти Тарас Случик, звертає увагу на зовнішні способи фальсифікації виборів. Тобто речі, які заздалегідь «перевертають» чи спотворюють мислення особи-виборця. Зрештою, це можна спостерігати на Прикарпатті вже сьогодні.

Він також зазначив три способи нечесного заволодіння голосом виборця: підкуп, порушення правил ведення виборчої агітації та застосування адміністративного ресурсу.

Підкуп виборців полягає у тому, що на час виборчої програми самі кандидати створюють умови, щоб віддати за них голос.

«Прямий підкуп – коли дають якийсь сервіс або виконують функції притаманні виконавчій владі. До прикладу, ремонтують дитячі садочки, школи, вікна туди ставлять. Ремонтують дороги або проїзд», - підкреслює політолог.

Щодо порушення правил ведення виборчої агітації, то мається на увазі, коли бажане видають за дійне.

«До прикладу, рекламні та замовні матеріали не маркують як рекламу у засобах масової інформації, не ставлять відповідні позначки. Або при цьому діє зовнішня реклама, листівки або плакати, які не мають вихідних даних і у змісті плакату порушують якісь права ведення виборчих компаній. Чи навіть проголошують референдум, закликають до розколу України», - наголошує Тарас Случик.

Застосування адміністративного ресурсу також обумовлює ймовірну фальсифікацію.

«Люди, які перебувають на державній службі, підтримуючи певного кандидата, застосовують ресурс цього органу влади. Наприклад, службовий автомобіль. Чи проводять агітацію в робочий час - збирають в робочий час працівників, закликають їх голосувати чи не голосувати за певного кандидата» - зазначив він.

Однак політолог переконаний - якщо буде висока явка виборців та ефективне спостереження, то уникнути фальсифікацій можна.

«Чим більше людей прийде на вибори тим важче буде сфальсифікувати їх. Також ефективна робота з боку журналістів, які максимально висвітлювали б виборчі події піде не на користь тим, хто хоче спотворити результати виборів», - зазначає Тарас Случик.

Джерело: Бліц-інфо