друкувати


У Коломиї стихійна торгівля все не зникає...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-05-12 10:30:57

У Коломиї "процвітає" стихійна торгівля. Середмістя та ще декілька вулиць переповнені торговцями молока й сиру. Подекуди мешканцям та гостям просто-на-просто неможливо пройти, адже жінок, що продають просто на дорозі, налічується близько сотні. Зі стихійною торгівлею у нашому місті борються вже віддавна.

 

Швидка покупка чи швидке отруєння?

Власне це і є найбільшою проблемою. Стихійна торгівля заполонила стометрівку, вулицю біля дитячої церкви, залізничного вокзалу та частину вулиць Бандери, Чайковського, Січових Стрільців, Сагайдачного, Чорновола та пл. Ринок. Коломияни віддають перевагу покупці молочних продуктів, фруктів та овочів просто біля дороги, де бігають поміж пакетами собаки та без перестанку їздять автомобілі. Вуличні продавці не бачать в цьому жодної проблеми. Навпаки переконують, що продукти, якими вони торгують, якісніші, ніж на ринку. І не лише вони такої думки. Їх захищають навіть деякі покупці. Мовляв, нічого поганого в цьому нема. Адже зручніше купувати на вулиці, коли біжиш з роботи додому, при цьому не витрачаєш час на похід на ринок.

Та окрім швидкої покупки можна придбати й "швидке отруєння". У Коломиї був випадок, коли жінка купила молоко біля дороги на площі Шевченка для свого кількамісячного сина. Немовля потрапило до реанімації, де його ледь врятували. Як з’ясувалося згодом, те молоко було від хворої корови. Такий випадок, на жаль, непоодинокий.

 

Молоко з болотом і сметана з содою

Окрім пилюки, а також собак, які постійно бігають біля товару, є й інші проблеми. Більшість стихійних продавців - перекупники. Коли люди запитують про молоко, ранішнє воно чи вечірнє, продавці вказують на будь-яку пляшку, що стоїть під рукою.

Щодня, проходячи середмістям, можна побачити, що торгують ті ж самі жінки. Виникає запитання: звідки у них стільки молока, сиру та сметани?

Цим питанням стурбовані свідомі громадяни міста. Знавці молочних продуктів кажуть, що у селах Коломийщини немає багато худоби. Якщо жінка тримає дві-три корови, вона не може встигати щодня збувати так багато молочної продукції. А цим вдається продавати по 10-20 пляшок молока на день. Тож про яку якість може йти мова?

Щоб молока було більше, його розводять водою, а до сметани додають соду. Пляшки, в яких продають молоко, нерідко бувають брудними, особливо це помітно під кришкою. На дні частенько теж можна побачити брудний осад.

Можливо, хтось спитає: а який вихід, як нам побороти цю стихійну торгівлю? Проблема ще й у тім, що чомусь мешканці міста самі забувають заходити на ринок, де чисто, є прилавки і лабораторії з перевіркою молочних продуктів. До прикладу, ринок, що кілька років тому успішно функціонував поблизу залізничного вокзалу, нині повністю пустує. А в молочному павільйоні на центральному ринку на 50-ти столах, які можуть вмістити сто продавців, зазвичай торгують 8-10 жінок. 

 

Коломийські ринки пустують

Директор комунального підприємства "Центральний продовольчий ринок" Ганна Риндич запевнила: ціни на оренду місць доволі демократичні. Вони найнижчі на Прикарпатті. Тому, аби зекономити, до нас часто приїжджають перекупники з інших областей. Якщо в обласному центрі один день за прилавком обійдеться продавцеві в 20 гривень, то у Коломиї ціна коливається від 3,50 до 10 грн., залежно від кількості продукції та її виду. Якщо людина продає лише одну-дві пляшки молока, то від неї не вимагатимуть жодної плати. Створюють зручні умови, аби подолати стихійну торгівлю. Та марно. На вулиці продається швидше без жодних умов.

На вуличних продавців вже тривалий час скаржаться мешканці, які проживають поблизу ринку. Адже ті торгують у них під вікнами, з машинами заїжджають на тротуар, як наслідок - пішоходам ніде пройти. А ввечері після такої торгівлі на вулицях брудно, розкидані пакети та інший непотріб.

 

Чиновники та міліціянти обіцяють навести порядок

У міській раді повідомили про те, що вже після Великодніх свят вживатимуть радикальних заходів щодо припинення стихійної торгівлі в Коломиї. Запевняють, намагаються робити все можливе для цього. "Продавці поводяться надто агресивно, коли їх просять піти торгувати у спеціально відведені для цього місця на ринку, - провадить розмову посада В. Тарновецький. - У передсвяткові дні торгівля у центрі міста взагалі безкоштовна, платять лише за комунальні послуги. Єдина надія на свідомість цих людей, любов до міста та бажання мешканців купувати перевірену молочну продукцію на ринку".

Разом з місцевою міліцією двічі на день здійснюються рейди торговців. Замість дисципліни та збереження порядку жінки скаржаться на економічну скруту в державі.

 

- Громадян, які торгуватимуть на згаданих вулицях, притягуватимуть до адміністративної відповідальності за торгівлю з рук у невстановлених місцях згідно зі ст. 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Торгівля на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та в інших невстановлених місцях тягне за собою накладення штрафу від 1 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі або без такої. Торгівля з рук у невстановлених місцях промисловими товарами - накладення штрафу від 6 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі, - повідомив в. о. начальника Коломийського міськвідділу міліції Остап Білейчук.

У Коломиї замість красивої архітектури туристам все частіше доводиться фотографуватися з продавцями молока й сиру, яких настільки багато, що пройти ніде. А коломиянам щодня доводиться переступати на тротуарах через продукти харчування. Місцева ж влада запевняє, що зможе ліквідувати стихійну торгівлю лише тоді, коли коломияни зрозуміють, що така продукція є небезпечною для їхнього життя і самі ж перестануть її купувати.

Джерело: Коломийські ВІСТИ