друкувати


Хто такі "Коломия-центр"?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-05-09 02:45:00

Більше тижня тому в Коломиї зареєстрували громадську організацію "Коломия-Центр". Хоча саме військово-патріотичне об’єднання, як себе характеризують активісти, створено ще в березні. Зараз до "Коломия-центру" входить чверть тисячі чоловіків.

Керівником об’єднання обрали колишнього військового Владислава Таржинського. Свого часу він отримав освіту в авіаційно-технічному училищі в Калінінграді. А далі, як у всіх кадрових військових, була служба у морській авіації Північного флоту, потім – повітряно-десантні війська Тули та Вітебська. А ще роки служби у повітряних десантних військах в Афганістані.

Владислав Таржинський розповів кореспондентам КВ про формування «Коломия-центру», тактичні навчання та співпрацю з місцевими активістами.

- Які завдання ставите перед своїм формуванням?

- Насамперед, допомагати органам внутрішніх справ у забезпеченні громадського порядку й громадської безпеки, запобіганні криміногенних та адміністративних правопорушень, їхньому виявленні. Також інформувати органи внутрішніх справ про вчинені злочини, або ж ті, що тільки готуються. Маємо повідомляти про відомі місця зосередження злочинних угруповань, допомагати в розшуку осіб, які вчинили злочин. А ще захищати інтереси держави, підприємств та установ міста від злочинних посягань. В разі виникнення надзвичайного стану – брати участь у рятувальних роботах та надавати невідкладну допомогу особам, які її потребують.

- Як здійснюєте відбір до вашого формування. Чи існують якісь обмеження?

- Щодо кількості – жодних обмежень. Щодо якості, звісно, хочемо, щоб члени нашого військово-патріотичного об`єднання були патріотами свого міста і держави, чесними, порядними, справедливими. Правда, нам в цьому сприяє те, що місто не таке вже й велике. Знаємо про багатьох, хто є хто та чим займається. Приходять до нас і з рекомендаціями.

- То у вас підбір якісний і жодних провокаторів?

- Підбір справді якісний. Членами формування є виважені люди, в яких за плечима кадрова військова служба, Афганістан, тобто – це колишні військові Збройних сил, воїни-афганці, спортсмени практично всіх федерацій спорту, зареєстрованих на Коломийщині, підприємці, медики, представники Коломийського автоклубу.

Щодо провокаторів, як ви кажете, я б назвав інакше: приходять і такі, які б хотіли дезорганізації нашого формування, якогось викривлення подій. Тобто таких, які б хотіли нашкодити формуванню, «збаламутити» народ. На щастя, ми швидко таких розгледіли.

- Жінок поки у складі вашого формування немає. Невже не звертаються?

- Чому ж не звертаються? Є бажаючі вступити до нашого об`єднання й серед жінок. Але це питання часу. Сподіваюся, скоро воно вирішиться на їхню користь.

- Ще в березні на одному із засідань говорили про тактичні навчання членів формування. Чи відбуваються вони і де проходять?

- Тактичні навчання проводимо щотижня поза межами Коломиї. Насамперед, це стрільби й, безумовно, вміння користуватися зброєю. Обов’язково треба вміти розібрати та зібрати той же автомат Калашникова. Адже навики в декого втрачені, а молоді люди й узагалі не знали, з якого боку до тієї зброї підійти… Навчають всьому цьому військовому ремеслу колишні кадрові військові, які володіють відповідними навиками. Наступним кроком будуть тактичні заняття з ведення бою. Ми мусимо бути готовими протистояти будь-яким посяганням, які б загрожували життю коломиян.

- До яких акцій вже долучалися та чи отримали бажаний результат?

- Коли валюта «полізла догори», суттєво підскочила і вартість паливно-мастильних матеріалів. Окремі власники аж занадто «загнули» ціни. Отож ми провели попереджувальне блокування окремих найзухваліших заправок Коломиї. Чи досягли бажаного результату? Ні. Але зрушення декотрі все ж сталися. Приємно, що більшість коломиян нас у цьому підтримували.

- Чи співпрацюєте з іншими патріотичними організаціями в місті, зокрема з "Правим сектором" та Самообороною?

- Ми пропонували "Правому сектору" спільно блокувати заправки, але вони просто проігнорували наші пропозиції… До того ж вони заявляють, що наше військово-патріотичне об`єднання, тобто "Коломия-Центр", створено для боротьби з "Правим сектором". Хоча ми хотіли би бачити і "Правий сектор", і Самооборону міста нашими партнерами. Оскільки цілі наші справді одні – це захист наших краян та міста. Та й час сьогодні не для суперечок чи перетягування ковдри. Адже ситуація в країні украй напружена. Маємо об’єднуватися, а не шукати в своїх же ворога чи того, хто бажає тобі зла.

- Чи хтось звертався до вас з пропозицією про співпрацю?

Так, у нас уже налагоджена співпраця з Самообороною П’ядиків, які з нами вже не раз брали участь у проведенні акцій. Звернулися до нас з пропозицією про співпрацю та координації запланованих заходів й чернівецькі активісти. Це люди, які пройшли Майдан у Києві, і яким також не байдужа доля України та нашого краю. Невдовзі має відбутися з ними зустріч. Ми ж тільки раді співпрацювати, адже лише спільними зусиллями ми можемо здолати ворога, який уже на порозі України.

Джерело: Коломийські ВІСТИ