друкувати


Як не стати жертвою франківських м’ясників

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-05-02 10:30:46

На травневі вихідні прогнозується підвищений попит на м’ясо, адже майже кожен відпочинок на природі не обходиться без шашлику.

Дізнавалися особливості вибору м’яса та як поводитися з місцевими продавцями, аби не бути обдуреним.

Мабуть, не варто зайвий раз нагадувати про небезпеку м’ясної продукції на стихійних базарах. Щодо м’яса на івано-франківському центральному ринку, то постачається воно здебільшого з обласних ферм і домогосподарств, іноді – з Тернопільського регіону. Найбільшим попитом серед покупців користуються полядвиця, ошийок і теляче яблучко (середня частина стегна).

Роман Панишак, лікар-ветеринар міської державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, каже, що на зіпсоване м’ясо на центральному ринку майже нереально натрапити. По-перше, продукція без відповідного сертифікату не допускається в продаж, а по-друге, м'ясо просто не встигне зіпсуватися, оскільки переважну кількість продають уже до обіду.

Все ж хто попереджений - той озброєний. Серед основних ознак несвіжої м’ясної продукції: тухлий запах; на місці розрізу має тьмяний колір; при натисканні ямка не вирівнюється.

Читайте також: Ціни на продукти у Коломиї

"Варто також не забувати, що потримавши м’ясо у пакеті протягом кількох годин у спекотну погоду, споживати його категорично забороняється взагалі, - каже лікар. - Саме тому з 1 травня і аж до середини осені ми вводимо заборону на продаж фаршу на центральному ринку. Він псується миттєво. Тож краще самотужки перемолоти м'ясо вдома".

Вартість м’яса востаннє змінювалася під час Великодніх свят, звісно у бік зростання: в середньому на 5-10 грн. Хоча, як переконує Роман Панишак, ближче до літа ціни впадуть.

А взагалі, питання ціни на франківському ринку - тема досить суперечлива. Перш за все, ціни на м’ясо варіюються постійно і безперервно, а після 13.00 можна заощадити аж до 10 грн. І найважливіше: в жодному разі не кажіть, що шукаєте м’ясо на шашлик, адже продавці можуть обдурити, "накинувши" 5-6 грн до справжньої вартості.

У середньому ж ціни на м’ясну продукцію наразі є такими: свиний ошийок - 51-58 грн, задня частина свинини - 52-58 грн, полядвиця - 56-58 грн, підчеревина - 30-32 грн, теляче яблучко - 54-56 грн, вирізка телятини - 80-85 грн.

Джерело: Бліц-інфо