друкувати


"Система електронних торгів арештованим майном готова до запуску", - Дмитро Сторожук

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-04-30 04:45:53

Буквально вже за один день, 1 травня, у чотирьох регіонах запрацює Система електронних торгів арештованим майном.

Сайт Системи і основні правила участі в он-лайн аукціонах презентували сьогодні на брифінгу Голова ДВС України Дмитро Сторожук і директор ДП "Інформаційний центр" Міністерства юстиції України Леонід Богданов.

"Як було анонсовано раніше, 1 травня ми запускаємо сайт Системи електронних торгів арештованим майном. Експеримент впроваджуватиметься у Львівській, Вінницькій, Дніпропетровській областях та місті Києві. Найперше і найголовніше завдання пілоту, яке поставив перед Державною виконавчою службою України новий Уряд: викорінення корупційних інструментів у процесах продажу арештованого майна. Це саме той принцип, за яким он-лайн аукціони успішно функціонують вже по всьому світу. Хочу зауважити, що останні два місяці ми проводили круглі столи, зустрічі з громадськістю, давали повідомлення у ЗМІ на тему електронних торгів - і жодних негативних рецензій за цей час ми не отримали. Переконаний, Система виправдає себе в дії", - наголосив Дмитро Сторожук.

Він додав, що вже визначені спеціалізовані організації-зберігачі майна, яке продаватиметься шляхом он-лайн аукціонів. Відповідний конкурс був проведений у квітні.

Як поінформував директор ДП "Інформ’юст" з 1 травня до бази Системи розпочнуть вносити довідкову інформацію про лоти по усім чотирьом пілотним регіонам. Ця інформація постійно оновлюватиметься і доповнюватиметься, відповідно до опрацьованих документів і нових даних.

"Ми отримали сертифікацію захисту інформації, тож база Системи буде захищена за останніми технічними нормативами. Учасники аукціонів зможуть створити власний кабінет і слідкувати за ходом торгів, а також за наповненням бази новими лотами в он-лайн режимі. Доступ до Системи державних виконавців по суті нівелюється і обмежуватиметься виключно можливістю вносити інформацію про нові лоти в Систему. Тобто державний виконавець вже не зможе впливати на процес продажу майна та виконувати якісь маніпуляції на користь зацікавлених осіб", - поінформував Леонід Богданов.

Він додав, що веб-сайт Системи електронних торгів арештованим майном запрацює 1 травня. Адреса сайту: http://torgi.minjust.gov.ua (з 1 травня).

"У жовтні ми відзвітуємо Кабінету Міністрів України про результат впровадження пілоту. Я не маю сумнівів, що система позитивно себе зарекомендує, і уже в листопаді розпочнеться її впровадження в усіх регіонах України", - зазначив Дмитро Сторожук.

За його словами, до того часу, поки система запрацює у інших регіонах крім пілотних, арештоване майно реалізовуватимуть торгуючі організації, які були обрані конкурсною комісією за результатами відкритого тендеру, який відбувся 28 квітня. Результати тендеру будуть оголошені одразу по завершенню підготовки відповідних документів.

"Але тепер процедура торгів буде відчутно різнитися від традиційної. Перш за все, ми зменшили розмір винагороди торгуючої організації від суми реалізованого майна з 15% до 1%. І обмежили його сумою 2 тис. неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Також, ми будемо детально перевіряти кошти, які організація витрачає на проведення аукціонів. Більше того, ми внесли у порядок проведення торгів обов’язкову відеофіксацію кожного публічного аукціону, щоби не виникало навіть найменшої можливості надавати якісь переваги тим чи іншим покупцям. На усі такі торги будуть запрошуватись наглядачі від громадськості. Разом з тим, повідомлення про проведення публічних торгів буде публікуватися не лише на сайті Мін’юсту, як це було раніше, а й широко афішуватиметься у ЗМІ, щоб про аукціони дізналося якомога більше громадян", - наголосив Голова Державної виконавчої служби України.

Джерело: Міністерство юстиції України