друкувати


Нова афера від "МММ" - патріотичний серіал "Путін"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-04-29 01:30:17

Поки Міхалков роздумує, чи братися йому за реалізацію кіноепопеї () про нелегке життя Вождя, конкуренти вже намагаються замутити свій російський Голівуд з блекджеком та повіями.

Як повідомляє "Эхо Москвы", зараз у Мережі оголошений збір пожертвувань на цю шляхетну справу. Ініціатором справи виступила маловідома єкатеринбургська кінокомпанія "Русь", персоналізована у мережі "Вконтакте" в особі директора компанії Андрія Кіліна. Оголошення вивішене на сторінці Кіліна, виглядає наступним чином:

 

"ОБРАЩЕНИЕ К ЖИТЕЛЯМ РОССИИ

С 18 апреля 2014 года запускается в производство художественный фильм - трилогия "Путин". Фильм будет сниматься полностью на народные деньги и средства кинокомпании "Русь". Этим фильмом мы хотим поддержать действия нашего президента России Владимира Владимировича Путина. Последние события, происходящие в мире, на Украине и связанные с Крымом послужили началом нового мироустройства. Россия словно встряхнулась после многолетней спячки и вдохнула глоток свежего воздуха. Впервые в жизни я был горд за наше правительство. Впервые в жизни я поверил, что у руля нашей страны стоят преданные и настоящие патриоты нашей родины, нашей многострадальной России. <…>

Мы верим и мы знаем, что мы не одиноки в наших начинаниях и нас много! Всем кто желает посильно помочь нам в создании фильма мы будем очень признательны, так как это общее дело и мы хотим, чтобы это был по настоящему народный фильм. Каждый может принять посильное участие в его производстве, деньгами, продвижением в интернете и СМИ, помощью в организации съемок, транспорт на местах, помощь в размещении съемочной группы, так как масштаб работ будет невероятно большой".  

Конкретніше масштаб робіт оцінюється Кіліним у 100 млн рублів. Як пояснює директор "Русі", офіціальною політикою кінокомпанії є халява: "все финансовые пожертвования на производство фильма, только на бескорыстной основе" (орфографія та стилістика оригіналу збережені – ПіК). Для пожертвувань на цій безкорисливій основі Кілін розмістив на своїй сторінці номери рахунків у WebMoney, ЯндексДеньгах та Сбербанку Росії.

Що цікаво, до того, як взятися за цей архімасштабний та архіпатриотичний проект, Андрій Кілін за усю свою режисерську кар’єру спромігся зняти усього-навсього один фільм - "Река", анонсований на ресурсі "Кинопоиск" як "ужасы, триллер". Там же можна почитати і короткий зміст фільму: "Две молодые пары отдыхают на берегу речки. Жена приятеля героя тонет. Герой был давно в неё тайно влюблён и поэтому, когда обнаруживает её труп, не выдерживает и совокупляется с ним. После чего с ним начинают происходить разного рода чудовищные события…".

Утім, сценарій кілінського фільму - це не найцікавіше (хіба мало у світі кінонепотрібу на тему високого та чистого некрофілічного кохання). Куди цікавіше, хто був автором сценарію. А був їм (тримайтеся міцніше!) Сергій Мавроді. Так, той самий, незабутній. До речі, перший тізер фільму "Река" з’явився як раз на сайті під гордовитою назвою "МММ Эталон Стабильности Мавроди" – поруч із відеозверненнями самого Мавроді та банером з обіцянкою подарувати кожному по 600 рублів.

Поки що невідомо, чи буде співець некрофілічного кохання Сергій Пантелійович писати сценарій і до кіноепопеї про Путіна - інформації про творчі плани знімальної групи на сторінці Кіліна напрочуд мало, самі лише номери рахунків, куди гроші надсилати. Але знайомий "емемемівський" почерк просліджується чітко: нє прячьтє ваши дєнєжкі по банкам і углам, нєсітє ваши дєнєжкі… А хто не принесе, той, сто пудів, не справжній патріот. І може, навіть гірше: п’ята колонна. Або навіть націонал-прєдатєль (модне слівце, пущене у вжиток головним героєм майбутнього кілінського кіношедевру).

Взагалі, МММ якось дивно впливає на свідомість – особливо на свідомість носіїв "русской идеи". То суперпуперпатріотичний режисер Кілін, який так радіє "новому мироустройству", раптом виявляється соратником Мавроді (і соратником послідовним - як повідомляли свого часу "Известия", навіть у в’язниці в Індії кілька місяців встиг відсидіти за звинуваченням у шахрайстві). То член партії того ж Мавроді Денис Пушилін проголошує себе головою уряду самопроголошеної Донецької республіки, яка рветься у це саме "новое мироустройство", аж ніг під собою не чує. А між тим, до речі, ще рік тому той же Пушилін із своїми однопартійцями бігав з петиціями, вимагаючи звільнення з індійської в’язниці Андрія Кіліна со товариша, причому автор одного-єдиного фільму Кілін у цій петиції називався не аби ким, а "режиссером с мировым именем"…

Словом, цікаві збіги, чи не так? Впору вже будувати конспірологічну теорію на тему "Роль Мавроді та МММ у захопленні українських земель". Хоча навряд чи все так серйозно. Є й простіші пояснення. Перше: у будь-якій складній соціальній ситуації першими активізуються шахраї і катали – якими пан Мавроді та його організація по суті своїй і являються. І друге: теорія халяви, яскраво втілена МММ, очевидно, виявилася неабияк созвучною "национальной русской идее", яка змушує своїх фанатів радіти захопленню чужої території і вважати цей путінський гоп-стоп "глотком свежего воздуха". Ну як же: нічого не робили, сиділи собі на своїх сідницях і кричали "Слава Путіну", і ось раз – земельками приросли. Всесоюзною здравницею. А у "здравниці", у свою чергу, місцеві сторонники національної російської ідеї теж роззявляли рота на халяву – Путін пенсії підвисить, рівень життя підійметься… З рівнем, щоправда, поки що не дуже склалося, оскільки першими стартонули відвищуватися зовсім не пенсії, ціни, та й туристичний сезон явно накрився відомим статтєвим органом – але ідея всемогутньої халяви досі залишається дуже популярною. Якщо не у самих кримчан, які вже встигли зіткнутися із суворою реальністю, то, принаймні, у східних сепаратистів: недарма ж бо лозунг про "российские зарплаты и пенсии" у "народних" мерів та губернаторів є трохи не популярнішим навіть за "бандеровско-фашистскую угрозу"…

Між тим, згідно з останнім опитуванням ВЦИОМ, більшість росіян зовсім не палає бажанням "витягувати" рівень життя новоявлених співгромадян за кошти своїх власних регіонів. "Когда речь заходит о деньгах, все начинают говорить, что им самим не хватает, и никакого воодушевления не наблюдается", – прокоментував результати опитування голова ВЦИОМ Валерій Фьодоров. І це логічно: фанати халяви можуть радіти, можуть кричати "Ура!" і "Слава Путіну!", однак з грошима вони розстануться лише у тому випадку, якщо їм на кожну копійку пообіцяють мільйонні дівіденди – як це відбувалося у тому ж МММ. Але у випадку з "воз’єднаним" Кримом жодних особистих прибутків для халявщиків не передбачається – самі лише патріотичні восторги та "глотки свежего воздуха". А одним "воздухом" гаманця не наповниш – он, навіть кінокомпанія "Русь" з усією своєю безкорисливою любов’ю до Путіна фільм про обожнюваного вождя знімати наміряється не за свої гроші, а за кошти патріотично налаштованих лохів. Щоправда, лохів може у достатній кількості і не знайтися – з причини все тієї ж відсутності матеріальних дивидендів. Але навіть якщо на кіно емемемівцям і не вистачить, то все ж якась сума набереться: патріотизм, насправді, справа вигідна – як що тільки займатися нею професійно…

Джерело: ПіК