друкувати


Події на Сході України можуть повторитися на півночі Казахстану - ЗМІ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-04-16 10:30:58

Дії, які були інспіровані і здійснюються Російською Федерацією в Криму і на Сході України, можуть повторитися і на півночі Казахстану, де компактно проживає російська меншість.

Про це пише EurasiaNet.

"Російське обгрунтування приєднання Криму до РФ в якості захисту російськомовного населення змушує Астану нервувати. Росіяни складають 22 відсотки населення РК, причому найбільша концентрація російського населення спостерігається в районах уздовж російсько-казахстанського кордону, що налічує 7 тисяч кілометрів", - відзначає видання.

Масла у вогонь додали заяви російських націоналістів про свої претензії на північний Казахстан, спровокувавши між двома близькими союзниками, Москвою і Астаною, незвичний дипломатичний розлад. 11 квітня, після різкої відповіді з боку Казахстану, Москва відмежувалася від цих висловлювань - проте однозначно не заявила про відсутність у неї задумів щодо казахстанської території.

Вторгнення Росії на територію Україну змусило багатьох в Казахстані задатися питанням: а що коли Москва вирішить, що і тут російськомовне населення потребує захисту? Зайняту президентом РК Нурсултаном Назарбаєвим прокремлівську позицію щодо кризи в Україні добре зустрічають представники російськомовного населення півночі республіки, тоді як на іншій території країни опоненти рішуче критикують її, називаючи зрадою національних інтересів. «У свідомості багатьох росіян північна частина Казахстану - це російські території, - сказав EurasiaNet.org алматинський аналітик Айдос Сарим. - В тій мірі, в якій її (промосковську позицію влади) розуміють багато казахів, ця позиція помилкова».

Сепаратистські настрої в промислових районах на північному сході республіки стали головним болем для Назарбаєва в дев'яностих роках - а Оскемен виступив осередком напруженості, коли 2000 року за сепаратистську змову там були відправлені за грати 13 проросійських змовників. У цьому місті, яке називається російською Усть-Кам’яногірськ, росіянами є 67 відсотків населення, що втричі перевищує відповідний показник по країні.

"На зеленому пагорбі над містом Оскемен на північному сході Казахстану, що на південь від російського кордону, гігантськими білими буквами висічено строго і просто: Казахстан. Коли цей напис монтували в 2009 році - очевидно, з метою виховання казахстанського патріотизму - він, здавалося, стверджував очевидне. Проте сьогодні, коли президент РФ Володимир Путін оголосив себе захисником росіян на усій території земної кулі і використав це обгрунтування для анексії Кримського півострова України, це гасло видається як ніколи доречним - в усякому разі, керівництву Казахстану в Астані", - резюмує видання.

Джерело: Укрінформ