друкувати


Дмитро Тимчук про діяльність російських спецслужб на сході України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-04-14 11:30:57

"На тлі нинішньої активності російських спецслужб з організації екстремістських акцій на сході України необхідно зробити наступне пояснення.

Лише частина нинішніх "вербувальників" , диверсантів і координаторів з Росії , провідних сьогодні підривну діяльність на українській території , закинуті в Україну в період з лютого по квітень цього року.

За даними групи "Інформаційне Опір", основні агентурні мережі ФСБ РФ і ГРУ ГШ ЗС РФ в регіоні були сформовані в період з 2010 по 2013 рр."- пише на своїй сторінці у Фейсбук керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук.

"А саме - після того , як з приходом в Україні до влади В.Януковича і з призначенням головою СБУ В.Хорошковського були змінені пріоритети в діяльності СБУ. Що, відповідно , викликало і структурні зміни в цій спецслужбі.

У першу чергу, навесні 2010 року була проведена реорганізація управління з захисту інтересів України від іноземних спецслужб департаменту контррозвідки. Нумерація відділів в цьому управлінні відповідає пріоритетам спецслужби. У ході реформування Перший відділ "переключився" з протидії російським спецслужбам на роботу проти США . Тоді як Росією став займатися Четвертий відділ .

При цьому даний відділ, що протидіє підривної діяльності Росії, був не тільки "засунуть на четвертий план", а й кардинально скорочено. А масштаби контррозвідувальної діяльності в східних регіонах України були значно зменшені.

Одночасно 19 травня 2010 СБУ і ФСБ Росії підписали договір про співпрацю, згідно з яким співробітники ФСБ повернулися на об'єкти Чорноморського флоту РФ в Севастополі і Криму (у грудні 2009 р. вони покинули Україну на вимогу Києва , оскільки активно займалися вербуванням українських громадян , фінансуванням проросійських сил та іншої підривною діяльністю).

Одночасно в східних регіонах України розгорнула свою роботу і мережу ГРУ ГШ ЗС РФ .

Таким чином, протягом 2010-2013 рр. ФСБ і ГРУ отримали можливість фактично безперешкодно працювати проти України , створюючи на Південно- Сході потужні агентурні мережі , які активізовані зараз . При цьому управління мережею ФСБ здійснювалося структурним підрозділом ФСБ в штабі ЧФ РФ в Севастополі , а мережею ГРУ - структурним підрозділом цієї спецслужби в Ростові-на-Дону.

В даний час українська контррозвідка вживає екстрених заходів для відновлення своєї ефективної роботи в регіоні."