друкувати


Військовий експерт Дмитро Тимчук: Кримський сценарій на Сході України не пройде - критичний момент для вторгнення Путін упустив в березні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-04-11 07:30:59

Київ, 11 квітня 2014 року - Про скупчення російських військ на українському кордоні , найбільш ймовірні сценарії подальших дій Путіна і головною загрозу цілісності України на сьогоднішній день - рух сепаратистів на Сході України говорив Дмитро Тимчук , керівник Центру військово-політичних досліджень, координатор групи "Інформаційний опір" в Українському кризовому медіа-центрі.

За оперативними даними групи "Інформаційний Опір" , за останню добу з Криму виведено близько 2 тисяч російських військовослужбовців. Основна частина з них - підрозділи російського спецназу і ВДВ. Станом на ранок 11 квітня в Криму залишається близько 20 тис російських військовослужбовців.

Одночасно з цим, спостерігається серйозна активність в районі керченської протоки і в Новоросійську - там зосереджено близько 50 танкерів з нафтопродуктами. Широко відомо, що паливо в Криму закінчується. Однак, на думку Дмитра, версія про перекиданні нафтопродуктів для наступальних дії - малоймовірна. "Кремль не розглядає Крим як плацдарм для повномасштабного наступу", - заявив пан Тимчук.

Неможливий на даний момент також і "кримський варіант" на Сході , так як існує величезна різниця між ситуацією на початку березня в Криму та сьогоднішньої в Донецьку, Луганську та Харкові. "У Криму події почалися на тлі повної дезорганізації влади і деморалізації правоохоронців і військ , - вважає Дмитро Тимчук. - Вони не підтримували Майдан, на відміну від Заходу України і не розуміли наскільки легітимна нова влада в Києві. Тому, в Криму спрацював фактор раптовості. На Сході "точкою кипіння" і вдалим моментом для Путіна по вторгненню на Сході був період з 17 по 21 березня. Однак він цей час упустив".

Набагато більшу небезпеку на сьогоднішній день, на думку Дмитра, являє сепаратистський рух на Сході України . "У планах Путіна - створити таку критичну ситуацію в Донецьку, Луганську, Харкові, коли на місцевому рівні сепаратисти захоплюють будівлі місцевих органів управління, проголошують республіку і просять російські війська про захист та проведенні референдуму, - вважає Дмитро Тимчук. - Однак поки йому це не вдається, а правоохоронні органи нарешті перехопили ініціативу і потроху відновлюють контроль на Сході. Я на 90 % упевнений, що якщо і буде вторгнення, воно не пройде у форматі повноцінної військової операції, це може бути інфільтрація окремих російських підрозділів у вигляді "зелених чоловічків" для посилення рядів сепаратистів. За нашими даними, добу тому в Кремлі було прийнято рішення не розглядати варіант вторгнення до тих пір, поки сепаратисти не досягнуть "успіху" в описаних вище регіонах. Також нам відомо, що для розробки сценарію була активізована мережу ФСБ і ГРУ, яка в даний момент працюють по лідерам сепаратистів , передаючи їм чіткі вказівки до подальших дій . Їх завдання - організувати масовий резонанс за рахунок місцевих жителів, виводити їх на вулиці, створювати масовку. Саме тому, сьогодні важливо контролювати активність сепаратистів і, судячи з останніх операціями українських спецслужб, нам це вдається".

Масовий саботаж співробітників місцевих відділень міліції - ще один критичний момент, на думку Дмитра. Окремі міліціонери відмовляються виконувати свою роботу із затримання правопорушників і захисту місцевих громадян. Однак, за його словами, поступово це питання вирішується шляхом заміни цих людей на патріотично налаштованих службовців.

Вцілому, Дмитро відповів, що завдяки економічним і військовим санкціям щодо Росії з боку США і ЄС, одноголосної підтримки України в ООН, ПАРЄ, ОБСЄ, зараз ситуація для нас набагато сприятливіша, ніж під час вторгнення в Криму. "Ми не знаємо , до якого переділу піде Путін, проте ми добре бачимо, що в Кремлі немає чіткого плану , - каже пан Тимчук. - Сценарій весь час коригується , відчувається почерк ГРУ і ФСБ. Але в даний момент час грає на нас : стягнуті до кордону війська поступово втрачають моральний і бойовий дух , сепаратистський "шабаш" на Сході більш-менш контрольований СБУ , тієї масової підтримки ідеї федералізації на Півдні материкової України , на яку він чекав, на щастя, немає . Все говорить про те, що свій "вдалий" момент для відкритого військового вторгнення в Україну Путіним був упущений".