друкувати


Вчені розповіли як зберегти шлюб

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-04-03 04:45:07

Шлюб - нелегка праця, яка вимагає компромісів і поступок .

На жаль , багато шлюбів розпадаються саме через невміння прийти до спільного знаменника , знайти рішення проблеми.

Немов у тій притчі про двох баранів , які зустрілися на мосту , чоловік та жінка впираються , кожен доводячи свою правду , і в підсумку розбивають свій союз об скелю непорозуміння. Тим не менше, не всі пари розходяться , багатьом вдається відсвяткувати золоте весілля і при цьому жити в повній згоді .

Дослідників з Сан- Франциско теж зацікавив секрет довгого і щасливого шлюбу . У дослідженні взяли участь 127 подружніх пар , які давно перебувають у шлюбі , за відносинами яких фахівці вели спостереження протягом 13 років. Кожна пара знімала на відео свої розмови зі спірних тем , що стосуються грошових або побутових питань .

Метою дослідників було встановити характер такої розмови між чоловіком і дружиною і те , як він змінюється з плином років. Зазвичай модель поведінки в бесідах на спірні теми виглядає приблизно таким чином : один з партнерів звинувачує у чомусь іншого , а другий , у свою чергу , намагається піти від неприємної розмови . Така модель вирішення проблем часто призводить до розладу в сім'ї і , як наслідок , розлучення. Експертів цікавило , чи використовують її їх піддослідні .

Авторам дослідження вдалося з'ясувати , що в міцних шлюбах з роками подружжя вчаться обходити гострі кути , приводячи один одному менше аргументів , щоб не роздувати з мухи слона. Також подібні пари намагаються уникати спірних питань , переводячи тему розмови на нейтральну , а якщо і наводять аргументи , то обходяться без скандалів і криків.

Автори роботи вважають , що за десятиліття спільного життя подружжя не тільки зуміли пережити безліч проблем , але і в підсумку навчилися цінувати час, який коштує дорожче банального з'ясування стосунків.

Джерело: ПінУ