друкувати


Військовий комісар Коломиї Олег ПАРХОМЕНКО: "99% хлопців готові захищати свій край"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-03-14 10:45:27

Внутрішньодержавна ситуація останніх місяців дуже сильно похитнула українців, змусила зробити переоцінку цінностей, суттєво переглянути свій світогляд. Березневі події у Криму висунули головними фігурантами Збройні Сили України.

Якщо раніше, усі роки незалежності, українська армія не користувалася значним авторитетом серед суспільства, то зараз усі військомати та військові частини у центрі уваги.

Про реалії, будні та потреби військових розповів військовий комісар Коломийського міськрайонного військового комісаріату Олег Пархоменко.

 

- Пане Олеже, опишіть, будь ласка, спершу загальнодержавну ситуацію.

- Рішенням виконуючого обов’язки Президента, Кабінетом Міністрів, міністром Внутрішніх справ було прийнято рішення про призов на навчальні збори військовозобов’язаних. У цьому рішенні прописано норму, згідно з якою встановлюється межа, в якій є необхідність Генерального Штабу та згідно з планами.

На сьогоднішній день призвані лише ті військовозобов’язані, які потрібні, щоб доукомплектувати  військовий комісаріат. Якщо по-простому сказати, у мене 4 людини у мирний час, а у військовий час має бути 50 чоловік, тобто цю різницю 46 чоловік я призвав зараз. На даний час на зборах залишився у мене 31 чоловік. Мета зборів: відновити їхні військові навички для подальших дій по проведенню мобілізації, якщо така буде оголошена.

- Скільки у місті та районі налічується військовозобов’язаних? Чи ведеться з ними якась робота?

- У Коломийському районі та у місті Коломиї нараховується близько 13 тисяч військовозобов’язаних чоловіків. Ми зараз проводимо уточнення списків, особистих даних, телефонів, адрес, перевіряємо наявність людей на місцях та їхню готовність служити у разі потреби. Цим ми займаємося вже 9 днів.

- По всій Україні утворюються черги коло військоматів. Яка ситуація у Коломиї? Є добровольці, готові захищати Батьківщину?

- Багато людей добровільно приходять до мене, до чергового і записуються. Станом на вівторок, 11 березня, записалося 636 чоловік. Вони приходять незалежно від віку, військового звання, незалежно чи служили в армії чи ні.

- Жінок-добровольців приймаєте?

- Так. Жінки приходять, ми їх також записуємо. Є серед них медичні працівники, зв’язківці. Якщо люди хочуть надати будь-яку допомогу і просяться у добровольці, то ми їх обов’язково записуємо. У разі необхідності ці люди допоможуть створити на місці певний підрозділ для охорони порядку.

- Чи є якась допомога від органів місцевого самоврядування?

- Міський голова Ігор Слюзар спільно з Штабом національного спротиву пообіцяли надати кошти для харчування військових у разі об’яви мобілізації. Крім того, звичайні коломияни, підприємці приходять і дають кошти на потреби нашого військомату. Зокрема, Іван Потяк приніс 2000 грн. Таких людей є багато і це дуже радує.

Кошти потрібні на різні потреби, починаючи від найелементарніших: поповнити рахунки хлопцям, щоб могли телефонувати додому, купівлею паперу та інших канцтоварів.

- Як Ви оціните ріст свідомості українців за останній період?

- За останні місяці народ згуртувався. Люди бачать перед собою чітку мету. Завдяки прозрінню люди зрозуміли, що та робота, яку ми виконуємо, вона є потрібною. Вони зрозуміли, що країні потрібні Збройні Сили.

Хлопці, яких ми зараз обдзвонюємо, на 99% відсотків готові йти і захищати свій край. Раніше такого не було. Свідомість людей зросла і це дуже радує.

- Чи спілкуєтеся Ви з колегами з Криму? Яка ситуація у військових частинах там, де найбільш гаряче на сьогодні?

- Поблизу Саків є військова частина, яку кілька днів тому захопили. Командири частини кажуть, що ситуація досить напружена. Російські військові приходять на КПП, зачитують списки сімей військових, їхні адреси, пропонують скласти зброю, прийняти присягу незрозуміло кому, а у разі відмови погрожують виселенням з Криму протягом 24 годин. Також блокують перерахунок коштів для військових. Натомість обіцяють у разі переходу на російську сторону «золоті гори». Наші військовослужбовці просять, щоб їхні сім’ї евакуювали на материкову Україну. Кажуть, що тоді буде легше служити та захищати Україну.

Я підтримую військових у Криму, а також рішення влади не застосовувати зброю. Все йде добре, поки не пролунає перший постріл і жертва виявиться чи росіянином чи російськомовною людиною. У такому разі Росія розпочне повномасштабну військову операцію, вмотивовуючи її пролитою кров’ю їхньої людини.

- Народна мудрість каже: «Хочеш миру - готуйся до війни». Які подальші кроки будуть Вами зроблені?

- Крім перед мобілізаційних заходів, ми продовжуємо іншу роботу. Життя продовжується. На селекторній нараді було озвучено, що швидше за все призов до лав Збройних Сил України буде поновлено. Ми скоро будемо починати призовну кампанію. Хлопці тепер свідомо йдуть до військомату, особливо такий стрибок свідомості стався після Майдану. Прийнято рішення, що хлопці із Західного регіону будуть служити на місцях.

- Минула влада довела армію до зубожіння. Чи бачите Ви у нових керівниках лідерів, здатних вивести Збройні Сили України з кризи?

-Нове керівництво є досвідченими військовими. Думаю, що після нормалізації ситуації у країні до армії обличчям повернеться не лише його командування, але й влада. Все, що робилося минулими роками, робилося для знищення військових структур. Рахувалося, що армія не потрібна, акцент ставився на забезпеченні міліції, спец загонів, внутрішніх військ. Зараз ситуація зміниться навпаки.

- Ваше звернення до коломиян…

-Я дуже вдячний всім людям, які відгукнулися на наше прохання. У перший день, коли ми приводили себе у бойову готовність, то виявилося дуже багато проблем, але з кожним днем і з допомогою простих коломиян ситуація виправилася. Стало простіше працювати. Я дякую кожному, хто нам допоміг, а також тим, хто ще проявить свою громадянську позицію. Лише разом ми здатні перемогти!

Джерело: Коломийські ВІСТИ