друкувати


Які види соціальних допомог можна отримати у Івано-Франківську

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-03-12 02:30:27

Департаментом соціальної політики Івано-Франківської міської ради постійно здійснюються заходи щодо соціального забезпечення та соціального захисту пенсіонерів, інвалідів, одиноких непрацездатних громадян, дітей-сиріт, одиноких матерів, багатодітних матерів, а також малозабезпечених сімей з дітьми, інших соціально незахищених громадян, які потребують допомоги і соціальної підтримки з боку держави.

Станом на 1 січня 2014 року на обліку Департаменту соціальної політики перебувало 18385 одержувачів допомог, призначення та виплата яких проводиться постійно.

Так, протягом 2013 року призначено та поновлено виплату 2741 державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, 1184 допомог по вагітності та пологах, 2609 допомог при народженні дитини, 10216 допомог по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, 308 допомог на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, 851 допомоги на дітей одиноким матерям, 7 допомог при усиновленні дитини, 412 допомог на догляд за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, 729 державних соціальних допомог інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, 234 компенсацій фізичним особам, які надають соціальні послуги, 166 державних соціальних допомог особам, які не мають права на пенсію та інвалідам, 570 тимчасових допомог на дітей, батьки яких ухиляються від сплати аліментів. Також дев’яти прийомним сім’ям призначені та виплачуються державна соціальна допомога та грошове забезпечення.

В цілому протягом 2013 року у Івано-Франківську було виплачено допомог на суму 198 млн 649 тис 614 грн.

"Одним із видів соціальних допомог є також і житлові субсидії – програма адресної соціальної допомоги малозабезпеченим верствам населення. З часу впровадження Програми надання субсидій було внесено понад 100 змін і доповнень, спрямованих на вдосконалення процедури призначення субсидій, посилення захисту малозабезпечених громадян, обмеження допомоги заможним сім’ям та спрощення процедури оформлення субсидій. У Івано-Франківську впроваджено єдину технологію прийому громадян. І важливими наслідками цього є відсутність черг, оскільки прийом громадян проводиться щоденно за попереднім записом, який здійснюється як безпосередньо у Департаменті соціальної політики, так і за телефоном", - розповідає директор Департаменту соціальної політики Олександра Заклинська.

Важливим є те, що у Департаменті розроблені інформаційні картки, в яких подано основну інформацію, що цікавить громадян: де і ким надається послуга із зазначенням адреси, контактних телефонів, години прийому, перелік необхідних документів, термін їх розгляду, причини відмови та порядок оскарження. Такі інформаційні картки мешканці міста можуть отримати, як в Центрі надання адміністративних послуг, на сайті МВК (http://www.mvk.if.ua), так і безпосередньо в Департаменті. Це дає змогу громадянам попередньо отримати необхідну для них інформацію, без затрат часу на прийом у спеціаліста.

На першому поверсі Департаменту діє громадська приймальня, де громадяни можуть отримати консультації з соціальних питань та перелік документів, необхідних для призначення всіх видів соціальних допомог. Громадська приймальня облаштована робочими місцями спеціалістів сектору з виплати всіх видів державних соціальних допомог та відділу персоніфікованого обліку для мешканців міста, які мають право на пільги та на отримання соцдопомог чи призначення субсидій. Весь прийом громадян ведеться на першому поверсі Департаменту.

"Це особливо важливо для людей з обмеженими фізичними можливостями та мам із дитячими візками, які звертаються до Департаменту за допомогою, - каже Олександра Заклинська. - А у коридорах вивішені стенди з інформацією про роботу відділів та з інших питань, що стосуються соціального захисту населення".

Автор: Любов ЗАГОРОВСЬКА