друкувати


Як мобілізується Івано-Франківськ...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-03-10 03:30:00

Над Україною нависла загроза порушення територіальної цілісності. Про це свідчить скупчення військ сусідньої Росії у Криму. За даними ООН, Росія стягнула до Криму 15 тисяч своїх військовослужбовців. Тим часом Україна привела у бойову готовність свої війська.

"Про мобілізацію, згідно із законодавством, має оголосити президент із погодженням з Верховною Радою. Зараз мобілізація не проводиться. Це тільки підготовчі заходи, які відбуваються у військових комісаріатах, - каже військовий комісар Івано-Франківська підполковник Ігор Сорокопуд. – На випадок оголошення мобілізації військовозобов’язані відновлюють свою навченість, вивчають функціональні обов’язки, формуються підрозділи".

Аналогічна інформація надійшла і від регіонального медіа-центру Міністерства оборони України. У повідомленні, зокрема, йдеться: "Населення демонструє високий патріотизм. Ті, хто приходять сьогодні у військові комісаріати за місцем реєстрації виключно на добровільних засадах, повинні залишити черговому офіцеру контактні дані. Найближчим часом у визначених військових комісаріатах будуть проведені навчальні збори офіцерів запасу. Тим, хто буде задіяний у цих заходах, надійдуть повістки встановленого зразка. Також наголошуємо, що у деяких областях питання про початок призову військовослужбовців запасу не йдеться. Рішеннями голів місцевих та обласних рад здійснюється винятково запис та облік добровольців".

За словами військового комісара, лише за одну добу в місті до військового комісаріату в добровольці зголосилося 230 івано-франківців. "Після того, як було приведено Збройні сили України в бойову готовність за рішенням в.о. Президента України, люди почали звертатися до військового комісаріату, - наголошує Ігор Сорокопуд. - Тут їх називають добровольцями, котрі у випадку потреби будуть мобілізовані у ті військові частини, котрі потребують ресурсів".

У військових комісаріатах не мають нічого проти мобілізації активістів "Правого сектора» та воїнів-афганців. "Поки що ніяких питань щодо незаконних дій з їхнього боку не бачимо, навпаки, помітна згуртованість людей, це їхня ініціатива", - зауважує військовий комісар.

Відповідно до Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" встановлено граничний вік перебування у запасі: для рядового складу до 40 років, сержанти і старшини - до 45, прапорщики і молодші офіцери - до 50, старші офіцери (майори і підполковники) - до 55, полковники - до 60 років. В першу чергу вони будуть залучатися до мобілізації. Але наголошують, що при можливості і необхідності вік не є завадою для виконання мобілізаційних заходів. Також у міському військкоматі наголошують, що поки в Україні не оголошено ані надзвичайного, ані воєнного стану, то призовників не призивають і не викликають.

Джерело: Західний полюс