друкувати


Чому марихуана пробуджує апетит у людини?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-02-10 02:45:45

Вживання марихуани призводить до підвищення апетиту через те, що її активні компоненти, речовина ТГК та інші каннабіноїди, підвищують чутливість рецепторів "запаху їжі" в центрі нюху мозку, заявляють нейрофізіологи в статті в журналі Nature Neuroscience.

Марихуана є сьогодні одним з найпопулярніших наркотиків світу і в останні роки деякі країни, такі як Уругвай або США, роблять кроки на шляху її часткової легалізації. Її активні компоненти, тетрагідроканнабінол і його похідні, не викликають фізичної залежності, проте їх дія на психіку людини і побічні ефекти поки що залишаються предметами дискусій.

Джованні Марсикано з університету Бордо (Франція) і його колеги розкрили природу і механізми розвитку одного з таких побічних ефектів – підвищення апетиту після "затягування", порівнявши те, як змінювалася робота нервової системи мишей при тривалому голодуванні. Авторів статті цікавило те, чи пов'язаний апетит з роботою так званих CB1-рецепторів на поверхні нервових клітин, які активуються молекулами, схожими за своєю структурою на ТГК.

Вони спробували знайти відповідь на це питання, виростивши популяцію мишей, у яких був відключений ген, що відповідає за збирання молекул СВ1. Вони посадили їх на дієту і перевірили, наскільки багато їжі миші з'їдять після того, як вчені нададуть їм необмежений доступ до їжі. За їх ідеї, відмінності в роботі нервових клітин і в апетиті гризунів повинні були показати, як марихуана впливає на роботу "центру апетиту" в мозку.

Цей підхід дозволив групі Марсикано виділити відразу кілька ланцюжків нейронів у центрі нюху в мозку гризунів, активність яких була аномально низькою через відключення рецепторів СВ1 в порівнянні зі "звичайними" мишами з контрольної групи. Ця зміна в роботі їх мозку супроводжувалась і відсутністю підвищеного апетиту після тривалого голодування. Як вважають вчені, щось подібне відбувається і при появі ТГК та інших канабіноїдів всередині організму.

Джерело: Освітній портал