друкувати


Коломийська ОДПІ: здаєте в оренду житло сплачуєте податок на доходи і податок на нерухомість

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-02-10 12:30:09

Власники житлової нерухомості, які використовують її з метою отримання доходу (здають в оренду, лізинг, ведуть підприємницьку діяльність), мають подати до податкової інспекції за місцем реєстрації декларацію про доходи та сплатити податок на доходи фізичних осіб.

Крім того, відповідно до Податкового кодексу України, пільги зі сплати податку на нерухомість не надаються, якщо житлові об‘єкти використовуються їхніми власниками для отримання доходів. Таким чином, якщо житло здається в оренду, то за нього потрібно сплатити податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Пільга зі сплати податку на нерухомість надається, якщо сумарна площа усього житла, що перебуває у власності громадян, не перевищує: для квартир - 120 квадратних метрів, будинків - 250 та квартир і будинків у сукупності - 370 квадратних метрів.

За новими правилами ставки податку диференційовано.

Для власників:

  • квартир - не більше 1 відсотка мінімальної заробітної плати, житлова площа яких не перевищує 240 квадратних метрів ( у разі перевищення ставка складає - 2,7 відсотка);
  • будинків - не більше 1 відсотка, якщо житлова площа не перевищує 500 метрів, та 2,7 відсотка - у разі перевищення;
  • квартир та будинків - 1 відсоток , сукупна площа яких не перевищує 740 квадратних метрів і 2,7 відсотка у разі перевищення.

Розширено і коло осіб "пільговиків", які взагалі не будуть сплачувати податок. Зокрема, це фізичні особи, які за законом мають статус багатодітних, прийомних або малозабезпечених сімей, опікунів, піклувальників дітей, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти-інваліди, які виховуються одинокими матерями (батьками).

Крім того, змінено і порядок сплати податку - його перерахунок відбуватиметься за місцем податкової адреси (реєстрації) платника, а не за місцезнаходженням квартири чи будинку.

Джерело: Прес-служба Коломийської ОДПІ