друкувати


На Прикарпатті регіоналів беруть за живе

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-01-24 02:30:55

У Франківську майданівці розпочали ряд заходів під назвою "Зробимо бізнес регіоналів законним".

Це такий собі креативний підхід до бойкоту регіоналів, який триває по цілій Україні. Головна ідея - економічний удар по всіх торгових марках і компаніях влади та членів Партії регіонів. Причина - оскільки вони розуміють тільки мову грошей, то їх треба "взяти" саме таким чином.

Під приціл бойкоту потрапили "Форумбанк", "Фідобанк", "Пумб", "Мегабанк", "Банк Перший", страхова компанія "Аска", торгові марки "WOG", "Комо", "Гаврилівські курчата", "Родинна ковбаска", "Конті", "Верес", "Росинка" та багато інших. А "Епіцентру" в Івано-Франківську "пощастило" ще більше. Його недавно пікетували.

Але на відвідувачів воно не вплинуло аж ніяк. Може тому, що пікетувальників було надто мало (трохи більше десятка), а може тому, що організатори не змогли довести важливість заходу. Активісти Майдану трохи подумали та й вирішили, що бойкотувати треба з розумом - спершу шукати порушення у "регіоналівських" закладах чи торгових марках, а вже потім бойкотувати.

"Якщо студенти йдуть пікетувати "Епіцентр", - сказав на одному із засідань ради Майдану франківський активіст Роман Островський, - то чому немає сотні депутатських звернень щодо оренди приміщень або ще чогось?".

Так вирішили краще продумувати ті заходи й бити по болючих точках, шукаючи порушення у веденні бізнесу. Почали із найочевиднішого - центрального продуктового ринку Івано-Франківська. Минулого тижня депутати обласної ради Сергій Адамович, Ігор Дейчаківський, Петро Шкутяк і Василь Попович звернулися до кількох інстанцій із тим, аби вони перевірили роботу базару.

У працівників управління торгівлі депутати спитали, чому на продуктовому ринку продають текстильні вироби. У запиті до міграційної служби попросили перевірку законності перебування на території України та дотримання умов щодо працевлаштування значної кількості іноземних громадян, які тут торгують. Комісію з питань безпеки дорожнього руху депутати проінформували про аварійну ситуацію поруч із територією ринку. Мовляв, з одного боку дороги на проїзній частині розташовані торгові місця (палатки), де продаються текстильні вироби, а з іншого, на пішохідній частині, здійснюється торгівля. А міську санепідстанцію депутати попросили перевірити гігієнічні та санітарні правила на тому ж ринку.

"Звернення не спрямовані проти працівників ринку, - наголошує депутат облради Сергій Адамович. - Ми прагнемо спільно з людьми, які торгують на ринку, натиснути на адміністрацію для покращення умов торгівлі, усунення правопорушень у роботі, припинення незаконних поборів, якщо це буде встановлено".

На четвер, 23 січня, активісти запланували акцію Автомайдану під назвою "Захистимо природу від регіоналів". Адже, за інформацією учасників заходу, в одну з найчистіших річок Європи - Лімницю - скидають фекалії та нечистоти з готельно-відпочинкового комплексу "Князь Святослав" (село Вістова Калуського району). Готель належить колишньому нардепу, регіоналуВолодимиру Личуку і побудований, каже Сергій Адамович, із грубим порушенням природоохоронних норм.

"Слід домогтися перегляду дозволів, бо вони надані з порушенням, - говорить Адамович. - Ми маємо документацію, яка це підтверджує. А ще спробуємо на акцію привезти зі Львова представника Всесвітнього фонду охорони тварин, який би пояснив, чому такий комплекс не може знаходитися на такій малій відстані від Лімниці".

Однак, не всі майданівці згідні з тим, що треба бити по бізнесу. Наприклад, підприємецьОлександр Сінькевич вважає, що це може принести проблеми прихильникам Майдану."Виступати за партійною ознакою не дуже правильно, - каже Сінькевич. - Якщо так дивитися, то давайте спробуємо наполягати на тому, щоб студентів-регіоналів відраховували з вишів або доцентів-регіоналів звільняли з роботи".

Він закликав майданівців бути послідовними і спитав, чи готові вони завтра йти проти свого побратима, якщо він не перебуває у Партії регіонів, але робитиме такі ж порушення? Крім того, зауважив: такі акції можуть навіть допомогти "регіоналівським" закладам у промоції. Але більшість не дослухалася.

Наразі це тільки початок. У планах майданівців є й потужніші заходи. Наприклад, недавно депутат облради Василь Попович сказав, що таким чином можна зачепити навіть Януковича-молодшого.

"Слід розширити крок боротьби і смикати їх, - сказав він. - За неперевіреною інформацією, син Януковича має у "Буковелі" свій готель. А це відвідувачі, а отже впливає на кишеню. Якщо там буде Автомайдан, то це буде значимо".

Джерело: Газета "Репортер"