друкувати


Івано-Франківськ - місто секонд-хендів?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-01-17 01:30:32

Івано-Франківськ заполонили секонд-хенди, яких з кожним днем стає усе більше.

Усі хочуть виглядати модно, гарно та неповторно, але у декого є можливість дозволити собі вдягатись у дорогих магазинах, а дехто таких можливостей немає. Тому альтернативою для любителів моди з середнім статком стають секондхенди.

Статистика свідчить про те, що 40% українців одягаються на секондхендах, а щорічно на територію України ввозиться близько 90 тисяч тон вживаних речей.

Контингент людей у таких магазинах зустрічається різний від заможних пані в дорогих шубах, до пенсіонерів та студентів. Частенько там можна зустріти і молодих матусь, адже діти ростуть швидко, а речі на малят у магазинах та на ринках дорогі.

"Я завжди купую речі для своєї дитини на секонд-хенді. По перше так дешевше - за річ яку б я купила на ринку від 25 гривень тут я заплачу всього 5-10 , а по друге я не переживаю за те, що моя дитина замастить її, а мені прийдеться купувати нову і дорогу, адже в будь-який момент я можу викинути стару і непотрібну кофтинку і придбати нову", - поділилась з нами молода мама Ганна.

Життя тут вирує постійно. Усі напевне ставали свідками того, як з раннього-ранку люди уже стоять під секонд-хендами в очікуванні їх відкриття. У перші дні так званого "завозу", коли ціна за кілограм "вживано-нових" речей становить близько 75 гривень сюди приходить багато модників, які шукають тут одяг відомих світових марок.

А в останні дні коли ціна за кілограм речей становить уже близько 15 гривень, за той ж таки кілограм до магазинів найчастіше приходять пенсіонери, для того щоб вибрати речі для поїздок на дачі або знайти хатні речі.

Специфіка розкладання товару у таких магазинах також присутня. Усе поділено на сектори: чоловічий, жіночий, дитячий. Речі, які гарно виглядають, або є новими - оцінюють, гірші речі - на вагу, а усе решту ганчір’я продають у великих коробках, які стоять посеред торгового залу. Також, кому приходилось бувати у таких місцях добре відчував неприємний запах дезінфекції та ароматизаторів.

Також у Івано-Франківську є великий базар з вживаними речима і якщо ще декілька років тому на цьому базарі можна було купити вживані речі за доступними цінами, то зараз на них ціни не оправдано високі. Кажуть, цей "п’яний базар" належить івано-франківському депутату Сергію Васковцью. І напевне йому вигідно тримати цей секонд-хенд, адже на його місці повинна була пролягати дорога, яка з’єднувала б вулиці Галицьку та Мазепи. Отже як не крути, вживані речі все ж таки вигідні не тільки для людей середнього класу. А й для "крутих підприємців".

Усе це звичайно добре, тому що малозабезпечені люди можуть дозволити собі непогано одягатись, але як і у кожної монети тут є дві сторони. Якщо зараз багато магазинів закриваються, то стокових магазинів усе більшає. Можна припустити, що таке збільшення свідчить про низький рівень заробітної плати і звичайну не спроможність людей відвідувати магазини.

Джерело: Версії