друкувати


Інститут Медіа Права вважає, що Рада знищила залишки української демократії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-01-17 11:30:59

Інститут Медіа Права заявляє, що закон Колесніченка - Олійника, прийнятий сьогодні парламентом, загрожує обмеженням прав людини в Україні.

Як повідомили "Коментарям" у ІМП, в організації впевнені, що "Рада вирішила покарати громадянське суспільство і своїх громадян за Євромайдан і масові протести, а також нівелювати права людини в Україні".

"Прийнятий Закон встановлює суттєві обмеження свободи слова та масових зібрань. Закон передбачає кримінальну відповідальність за так звану "екстремістську діяльність". Будь-яка особа може бути притягнута до кримінальної відповідальності, якщо у неї виявлять призначені для оприлюднення документи, що містять інформацію екстремістського характеру", - йдеться в заяві.

На думку Інституту Медіа Права, "з положень і примітки статті будь-яка особа, що викладе матеріал історичного характеру, особливо фотографію, листівку або аналітичну статтю ризикує бути ув´язненою на строк до 3 років".

Також в ІМП зазначають, що до Кримінального кодексу повернута стаття за наклеп, за поширення якого будь-яка особа в Україні може бути притягнута до кримінальної відповідальності.

"Окрім цього, Закон передбачає багатотисячні штрафи за діяльність інтернет - ЗМІ без реєстрації, а також встановлена ​​можливість блокування провайдерами доступу до інтернет-сайтів. Надання послуги доступу до мережі Інтернет відтепер потребують окремої ліцензії", - йдеться в заяві.

"Відтепер громадяни не зможуть опублікувати фотографії цінних маєтків, автомобілів і годинників, адже за такі дія людини можуть відправити на виправні роботи або заарештувати на строк до 6 місяців. Також громадяни не зможуть поширювати інформацію про протиправні дії співробітника міліції або прокуратури, адже така діяльність буде оцінена як "інформація явно образливого характеру" або така , що "демонструє зухвалу зневагу до працівника правоохоронного органу, а також у будь-якій формі впливає на нього", - йдеться в заяві.

ІМП підкреслює, що закон остаточно знищує залишки української демократії і встановлює жорсткий авторитарний режим в Україні.

Нагадаємо, прийнятий сьогодні закон № 3879 "Про внесення змін до закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальні закони про додаткові засоби захисту безпеки громадян" дозволяє штрафувати і закривати інформагентства без реєстрації.

Також закон Колесніченка - Олійника також припускає тотальне регулювання і контроль українського інтернету. Зокрема документ вносить зміни до Закону "Про телекомунікації", які наділять Національну комісію, що здійснює регулювання у сфері зв´язку та інформатизації, повноваженнями обмеження доступу абонентів до ресурсів інтернету. Так, НКРЗІ зможе заблокувати доступ українців до сайтів, через які здійснюється розповсюдження інформації, поширення якої суперечить закону, або через які здійснюється діяльність інформаційного агентства без передбаченого законом свідоцтва про державну реєстрацію інформагентства.

Джерело: Стик